Венецуеланска опозиција у договору са Американцима планирала да свргне Мадура?

© Фото : Miraflores PalaceПредседник Венецуеле Николас Мадуро са припадницима војске Венецуеле
Председник Венецуеле Николас Мадуро са припадницима војске Венецуеле - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници венецуеланске опозиције у октобру 2019. године потписали су уговор са америчком приватном војном компанијом „Силверкоп“ о пружању „услуга“ које подразумевају упад у земљу и свргавање председника Николаса Мадура, пише „Вашингтон пост“, позивајући се на копију документа.
 „Група за пружање услуга пружиће савете и помоћ групи партнера у планирању и спровођењу операције заробљавања/хапшења/прогона Николаса Мадура (у даљем тексту 'Главни објекат'), свргавању актуелног режима и постављање на дужност признатог председника венецуеле Хуана Гваида“, наводи се у документу од 42 странице.

Како се наводи у одељку „Почета фаза пројекта“, укупни трошкови пројекта процењују се на 212.900.000 долара за 495 дана.

 Венецуеланска војска на месту покушаја напада близу Каракаса - Sputnik Србија
Пропаст операције „Хедеон“: Убице, дезертери и амерички специјалци на корак да обезглаве Венецуелу

Са стране „наручиоца“, уговор је потписао посланик венецуеланског опозиционог парламента Сергио Вергара, с тим нема Гваидовог потписа, истиче се.

Међутим, његов потпис стоји на уговору о услугама, склопљеног између опозиције и војне компаније „Силверкоп“, који је такође објавио „Вашингтон пост“. Реч је о уговору од шест страница.

Раније је Министар унутрашњих послова Венецуеле Нестор Реверпол изјавио да су власти спречиле поморски упад колублијских екстремиста из државе Ла Гуаира.

Мадуро је изјавио да су имали за циљ да га ликвидирају. Према информацијама МИД Венецуеле, екстремисти су покушали да упадну у земљу на глисерима. Саопштено је да је осам нападача убијено, а двојица ухапшена. Мадуро је објавио да су међу ухапшенима и двојица америчких држављана, које је окарактерисао као припаднике личног обезбеђења Доналда Трампа.

Подсетимо, раније је лидер опозиције у Венецуели Хуан Гваидо, који се незаконито прогласио за председника земље, категорички порицао да има везе са војном операцијом „Силверкоп“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала