Хор Александров и Бајага заједно отпевали „Дан победе“ /видео/

© Фото : YT/Ансамбль им. А.В.АлександроваБајага, Леонтина и дечји хор „Чаролије“ и Ансамбл Црвене армије „Александров“ изводе песму „Дан победе“
Бајага, Леонтина и дечји хор „Чаролије“ и Ансамбл Црвене армије „Александров“ изводе песму „Дан победе“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Хор Црвене армије „Александров“ снимио је посебан спот за песму „Дан победе“, посвећен пријатељству руског и српског народа. У извођењу су им се придружили и Момчило Бајагић Бајага, Леонтина и дечји хор „Чаролије“.

Спот је, услед пандемије вируса корона, снимљен „од куће“, у карантинским условима. Српски гости су, заједно са хором „Александров“, песму извели на руском језику.

„Позив се десио у време карантина, а прихватио сам га са изузетним задовољством. Велика је част певати са славним руским хором“, рекао је Бајага.

У уводу спота публици се обратио руководилац ансамбла „Александров“ Генадиј Сачењук.

„Драги српски пријатељи, уважени ветерани из Србије, честитамо вам 75. годишњицу Победе над фашизмом. Дан победе је велики и свети празник за наше братске народе. Рат је наш заједнички бол, а велика Победа — наш заједнички понос“, рекао је Сачењук.

Он је подсетио на нераскидиву везу и заједничку историју Србије и Русије:

„Русију и Србију спаја туга за небројеним жртвама страшног рата и осећање поноса због историјског подвига војника ослободилаца, који су приближили Дан победе. Наши братски народи борили су се на граници издржљивости, у име мира будућих генерација. Сећање на те страшне године заувек ће остати у нашим срцима“.

Подсетио је и на значај чувања сећања код нових генерација.

„Света обавеза нашег поколења пажљиво чува и поштује сећање на оне који су по цену својих живота штитили отаџбину, извршавајући свети дуг, на оне који су издржали без обзира на све ужасе рата и херојством допринели победи, која је остварена захваљујући јединству воље наше браће и заједничкој духовној снази. Пријатељство наших народа, очеличено суровим ратним изазовима, пренећемо на нашу децу, унуке и праунуке. Клањамо се подвигу руских и српских војника са фронта и радника из позадине. Братском српском народу желимо мир, добробит, просперитет, здравље и дуговечност“.

„Колектив нашег ансамбла с нестрпљењем чека повратак на сцену добре и гостопримљиве Србије, где увек осећамо топлоту и енергију српских гледалаца. Срећан вам Дан победе!“, закључио је Сачењук, који је са својим хором више пута наступао у Београду.

Песма „Дан победе“, аутора Давида Тухманова, незаобилазни је симбол 9. маја, највећег празника у Русији. Тај дан се обележава као Дан победе над нацистичком Немачком.

Парада поводом Дана победе у Москви - Sputnik Србија
Дан победе у Москви: Лет авијације изнад Црвеног трга /видео/

Због епидемиолошке ситуације, бројне традиционалне свечаности које прате Дан победе су одложене, али то Русе неће спречити да славе и сећају се својих предака који су се борили у Великом отаџбинском рату. На иницијативу волонтера који помажу у борби против вируса корона, грађани Руске Федерације ће изаћи на терасе својих станова и отпевати управо „Дан победе“. Предлог је прихватио и руски председник Владимир Путин, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио да ће, уз чашицу вотке, и сам певати у част славне совјетске историје.

Подсетимо, иако су традиционална војна парада и друге манифестације поводом Дана победе у Русији одложене због пандемије вируса корона, изнад Црвеног трга ће на Дан победе ипак пролетети 75 авиона и хеликоптера.

Спутњик Србија уживо преноси прелет авијације у знак победе над фашизмом.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

► Српски полуфиналиста „Пута за Јалту“: Руси Србију сматрају братском земљом

► Срби отпевали „Каћушу“ коју ће слушати Москва на Дан победе /видео/

► Зашто је Совјетски Савез променио химну усред рата

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала