Иран спреман за размену затвореника за САД

© REUTERS / Morteza NikoubazlГрафит који представља иранску антиамеричку пропаганду
Графит који представља иранску антиамеричку пропаганду - Sputnik Србија
Пратите нас
Иран је спреман на потпуну размену затвореника са Сједињеним Америчким Државама, саопштио је данас портпарол иранске владе Али Рабеи, додајући да Вашингтон јојш ние одговорио на позив Техерана за размену.

Он је рекао да је Техеран забринут и да сматра САД одговорним за безбедност и здравље Иранаца у америчким затворима током пандемије вируса корона, наводи Танјуг.

„Спремни смо да разменимо затворенике са САД и да разговарамо о том питању са, али Вашингтон још није одговорио на наш позив“, рекао је Рабеи, преноси Ројтерс.

Иран и САД су већ разменили затворенике 2019. године, када је Иран ослободио америчког студента Сију Ванга који је био осуђен за шпијунажу на три године затвора, а САД иранског истраживача матичних ћелија Масуда Солејманија, оптуженог за кршење санкција.

Како пишу медији, кандидат за размену је Мајкл Вајт, ветеран америчке морнарице који је 2018. године заробљен у Ирану. Пуштен је из затвора средином марта због здравствене кризе, али је и даље у Ирану.

САД ће депортовати иранског професора Сироуса Асгарија који је ослобођен оптужби за крађу трговачких тајни чим добије медицинску потврду за излазак из земље.

Прочитајте још: 

Стигао одговор Ирана Западу — лансирањем сателита не кршимо међународне норме

Иран брише четири нуле и мења име валуте

САД: Русија и Кина немају разлога да гласају против продужавања ембарга на оружје Ирану

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала