Москва огорчена објавом Беле куће: Предстоји нам озбиљан разговор са Вашингтоном

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва намерава да обави озбиљан разговор са званичницима Вашингтона због покушаја САД да изобличе резултате пораза нацизма, као и улоге Совјетског Савеза у Другом светском рату, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Крајње смо огорчени покушајима искривљавања резултата победе над нацизмом и одлучујућег доприноса наше земље, који се не заустављају у Вашингтону чак ни за време свечаних дана општег обележавања јубиларне 75. годишњице Победе“, наведено је у саопштењу Министарства.

Говорећи о видео-снимку који је објављен на Инстаграм налогу Беле куће поводом годишњице победе у Другом светском рату, у којем су победницима над нацизмом назване само Америка и Велика Британија, Министарство је истакло следеће:

„Уочи светог празника амерички чиновници нису имали храбрости ни жеље да у неколико речи одају признање неоспорној улози и колосалним, немерљивим жртвама које су претрпели Црвена армија и совјетски народ у име целог човечанства“.

Битка на периферији Будимпеште у Другом светском рату - Sputnik Србија
„Инвазија СССР-а“: Други светски рат из угла Пентагона

Министарство спољних послова Русије сматра да се на тај начин нарушава хармонија у односима Русије и САД која је испољена поводом годишњице историјског састанка совјетских и америчких војника 1945. године на Елби.

„Нажалост, такав став Вашингтона јавно противречи заједничкој изјави руског и америчког председника, Владимира Путина и Доналда Трампа, која је усвојена 25. априла поводом годишњице историјског састанка совјетских и америчких војника на Елби“, саопштио је руски спољнополитички ресор.

Руско Министарство истакло је да се реалне историјске чињенице не смеју игнорисати, независно од расположења према Совјетском Савезу, који је те године ослободио ослободио свет од нацизма, као и према Русији данас.

„Доказ тога су бројни одговори на твитове Беле куће не само Руса, већ и Американаца који познају историју, а такође и људи из свих делова света. Треба истаћи да се бришу њихови коментари који се заснивају на историјским чињеницама. Притом, све то се ради у ‘најдемократскијој земљи’, која неуморно истиче своју ‘посвећеност слободи говора’“, навело је руско Министарство.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова: С објавама попут оне да су победници над нацизмом САД и Британија не смемо се мирити

Министарство је оценило да „тема светог подвига старије генерације у рату не би требало да се претвори у још један проблем у билатералним односима, који су ионако замршени“.

„Русија и Сједињене Америчке Државе, упркос несугласицама, могу да се, на основу поверења, међусобног поштовања и уважавања интереса, заједнички одупру све бројнијим изазовима нашег доба“, закључује се у саопштењу.

Прочитати још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала