Сукоб Брисела и Берлина отвара Пандорину кутију: Oптужују Немачку да поткопава темеље Уније

© AP Photo / Markus SchreiberПротест у Берлину
Протест у Берлину - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сукоб Брисела и Берлина избио је због одлуке немачког уставног суда, а из ЕУ су упућене оптужбе да Немачка поткопава темеље Уније и њен правни поредак.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је, реагујући на пресуду немачког Уставног суда, да је право ЕУ надређено праву националних држава и да је могућ поступак против Немачке због „поткопавања тог правног поретка“, објавила је Хина, а преноси хрватски Јутарњи лист.

Заставе САД и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија
Криза услед вируса корона ставила тачку на америчко лидерство и европско јединство

„Европска комисија потврђује три темељна начела: да је монетарна политика Уније ствар искључиве надлежности; да право Уније има предност пред националним правом и да су одлуке Европског суда обавезујуће за све националне судове“, каже се у изјави Урсуле фон дер Лајен, која је објављена у врло необично време, у недељу поподне.

Немачки Уставни суд довео је у питање првенство највишег суда ЕУ преиспитујући стимулативни програм Европске централне банке (ЕЦБ). То је било први пут да је највиши немачки суд донео одлуку која је у супротности са закључцима Европског суда, који је раније утврдио да је тај програм откупа обвезница у складу са европским правом.

© AP Photo / Jean-Francois BadiasМогућ и поступак против Немачке: Урсула фон дер Лајен
Сукоб Брисела и Берлина отвара Пандорину кутију: Oптужују Немачку да поткопава темеље Уније - Sputnik Србија
Могућ и поступак против Немачке: Урсула фон дер Лајен

Највиши немачки суд могао би тај програм откупа државних обвезница да прогласи незаконитим према немачком законодавству и делом противним немачком уставу, ако не добије уверљиво објашњење од ЕЦБ.

Протест у Риму - Sputnik Србија
Како су сада западњаци постали — „рогови у врећи“

Немачка централна банка, Бундесбанк, могла би тако бити искључена из тог програма.

Одлука немачког суда односи се на програм масовног откуп државних обвезница, обвезница државних агенција, локалних јединица и међународних организација на секундарном тржишту.

Програм који је покренут 2015. и трајао је до 2018. омогућио је откуп државних обвезница у износу од око две хиљаде милијарди евра. Реч је о програму квантитативног попуштања, који је увелико смањио камате, односно трошкове задуживања и омогућио привредни раст након велике финансијске кризе.

Суд ЕУ, чије је седиште у Луксембургу, раније је утврдио да је одлука ЕЦБ у складу с европским прописима, а у петак је објавио да покушаји националних судова да оспоре његов примат угрожавају правни поредак Уније, не осврћући се директно на став немачког суда.

Застава ЕУ у Лонодну поред зграде парламента - Sputnik Србија
Истраживање: Већина у ЕУ верује у распад Уније у наредних 20 година

Председница Комисије наводи да коначну реч у тумачењу европског права има Суд ЕУ у Луксембургу, а не национални судови.

„Коначна реч о праву ЕУ увек се доноси у Луксембургу. Нигде друго“, истиче фон дер Лајен.

Она додаје да ће Комисија сада детаљно проучити одлуку немачког Уставног суда и да ће размотрити даље кораке, који могу укључивати и покретање поступка против Немачке.

„Европска унија је заједница вредности и права, која се мора увек подупирати и бранити. То нас држи заједно. За то се заузимамо“, рекла је фон дер Лајен.

Одлука немачког Уставног суда наишла је на велики одјек јер би могла довести у питање правни темељ ЕУ. Многи постављају питање ако немачки суд не поштује Суд ЕУ, како се онда иста ствар може тражити од других земаља чланица.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала