Од петка пријаве за 100 евра: Најчешћа питања и одговори

© Fotolia / PixelotНовчанице и кованице евра
Новчанице и кованице евра - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У петак 15. маја почеће пријаве за једнократну помоћ свим пунолетним држављанима Србије у износу од 100 евра. Пријављивање ће трајати до 5. јуна.

Право на једнократну новчану помоћ у износу од 100 евра у динарској противвредности имају сви пунолетни држављани Републике Србије, који на дан ступања на снагу Уредбе (24. април 2020. године) имају пребивалиште на територији Србије, са важећом личном картом.

Пензионери и примаоци социјалне помоћи ће аутоматски бити пријављени за новчану помоћ и она ће за њих почети 15. маја. Под примаоцима пензија сматрају се и корисници привремене накнаде – инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, пише Б 92.

Пријаве за сто евра од државе

Остали пунолетни грађани се за једнократну помоћ пријављују на један од понуђених начина: електронским путем - преко портала Управе за трезор или путем телефона. Исплата за све друге пунолетне грађане, који су се претходно пријавили преко портала Управе за трезор или путем контакт – центра, почеће најкасније 01. јуна 2020. године. Број телефона грађани ће сазнати благовремено, а непосредно након што почне да ради контакт-центар.

По пријави грађани ће, како је навео раније министар финансија Синиша Мали, давати следеће податке: број личне карте и матични број, као и име банке у којој већ имају рачун, или у којој желе да им се отвори наменски рачун.

Мали је раније напоменуо да се ипак неће давати име и презиме.

Ако корисници пензија и корисници новчане социјалне помоћи немају посебне наменске рачуне, Банка поштанска штедионица ће отворити посебне наменске рачуне – једнократна исплата помоћи, наводи се у Уредби о формирању привременог регистра и начину уплате једнократне новчане помоћи свим пунолетним држављанима Србије.

Ако је држављанин у пријави навео банку код које нема текући динарски рачун, та банка је дужна да отвори том држављанину посебан наменски рачун − уплата једнократне новчане помоћи Републике Србије.

Након што банка у целини исплати износ једнократне новчане помоћи с посебног рачуна или након што држављанин на други начин располаже средствима те помоћи у целини (нпр. пренос на други рачун), банка има право да угаси тај рачун.

Најчешћа питања и одговори

Најчешћа питања и одговоре преноси портал Б92:

 • Како ће добити новац држављанин који нема текући рачун?

Уколико држављанин нема текући рачун, потребно је да се при подношењу пријаве изјасни у којој банци жели да му се отвори једнократни наменски рачун. Након тога, рачун ће аутоматски бити отворен, без икаквих трошкова. Након што држављанин подигне новац, наменски рачун ће бити угашен.

 • Да ли средства са наменског рачуна морају да се подигну у готовини на шалтеру банке или могу директно да се преусмере на нека плаћања?

Средства са наменског рачуна се подижу у готовини. Након што средства буду подигнута, наменски рачун, који је отворен само у ту сврху, ће бити угашен. Ипак, држављанин није ограничен, те може да у уговорном односу са банком дефинише и додатне услуге које би користио код конкретне банке, а које би се односиле на наведена средства. Уколико је држављанин новац примио на свој текући рачун, који је претходно већ био активан, са њиме може да располаже као што то и иначе чини.

 • Да ли држављанин који нема текући рачун може 100 евра да прими на туђи рачун?

Не постоји могућност да се једнократна помоћ уплати на рачун другог лица. Уколико држављанин нема отворен текући рачун, биће му без додатних трошкова отворен једнократни наменски рачун у банци коју је изабрао приликом пријаве.

 • Да ли држављани који су тек напунили 18 година и немају личну карту морају да изваде тај лични документ како би могли да се пријаве?

У складу са важећим Законом о личној карти, држављанин старији од 16 година живота, који има пребивлиште на територији Републике Србије, дужан је да има личну карту.

 • На који начин могу да се пријаве држављани којима је истекла лична карта а због ванредног стања нису у могућности да добију нову?

Привремени регистар пунолетних грађана Републике Србије, који је формиран Уредбом, се односи на пунолетне грађане са важећом личном картом на дан ступања на снагу Уредбе, односно на дан 24. април 2020. године. Уколико је држављанину лична карта истекла за време трајања ванредног стања, имаће право да користи једнократну новчану помоћ.

 • Да ли само носилац новчане социјалне помоћи добија исплату, а остали чланови исте породице се пријављују, или цела породица добија аутоматски по 100 евра? Да ли остали примаоци социјалних давања треба да се пријаве?

Искључиво примаоци новчане социјалне помоћи, дакле и носилац новчане социјалне помоћи и остали пунолетни чланови његове породице, добијају исплату по аутоматизму, односно без пријављивања. Сви остали корисници социјалних давања треба да се пријаве за ову једнократну новчану подршку, путем портала Управе за трезор или телефонски путем контакт – центра.

 • Да ли се примаоци привремене новчане надокнаде услед незапослености пријављују или добијају исплату као корисници пензија аутоматски?

Потребно је да се пријаве, путем портала Управе за трезор или телефонски путем контакт – центра.

 • Да ли право на 100 евра имају држављани Србије који живе у Хрватској или Босни и Херцеговини?

Право на једнократну помоћ (поред корисника пензија, и свих прималаца новчане социјалне помоћи), имају пунолетни држављани Републике Србије, који на дан ступања на снагу ове уредбе имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом, и који се пријаве за добијање једнократне новчане помоћи преко портала Управе за трезор или телефонски путем контакт – центра.

 • Да ли држављани који су рођени у Републици Србији, са пребивалиштем у Србији, а радили су и примају пензију из иностранства имају право на 100 евра?

Да, уколико имају држављанство Републике Србије, активно пребивалиште у Републици Србији и важећу личну карту. Потребно је да се пријаве преко портала Управе за трезор или путем контакт – центра.

 • Да ли ће држављани који нису пензионери, а имају преко 65 година, примити директну уплату или је потребна пријава?

Потребно је да се пријаве путем портала Управе за трезор или телефонски путем контакт – центра. Неопходно је да испуњавају услове прописане Уредбом, односно да имају држављанство Републике Србије, активно пребивалиште у Републици Србији и важећу личну карту на дан ступања на снагу Уредбе.

 • Да ли средства за наменског рачуна могу директно да се преусмере хуманитарним организацијама?

Ова могућност није предвиђена. Ипак, то не ограничава кориснике да средства донирају хуманитарним организацијама, након што их подигну са рачуна.

 • Да ли грађани са КиМ имају право на 100 евра?

Право на једнократну помоћ имају сви пунолетни држављани Републике Србије, који на дан ступања на снагу ове уредбе имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом, и који се пријаве за добијање једнократне новчане помоћи преко портала Управе за трезор или телефонски путем контакт – центра достављањем података: ЈМБГ, регистарског броја важеће личне карте и назива банке код које је отворен или ће бити отворен рачун тог држављанина на који ће се уплатити једнократна новчана помоћ.

 • Да ли држављани Србије који имају српски пасош, а који живе у Републици Српској и немају личну карту Републике Србије имају право на пријаву?

Право на једнократну помоћ (поред прималаца пензија, и свих прималаца новчане социјалне помоћи), имају пунолетни држављани Републике Србије, који на дан ступања на снагу ове уредбе имају активно пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом, и који се пријаве за добијање једнократне новчане помоћи преко портала Управе за трезор или телефонски путем контакт – центра.

 • На који начин се може послати захтев уколико неко од пензионера не жели уплату?

С обзиром на то да су примаоци пензија аутоматски пријављени за добијање новчане подршке у износу од 100 евра, ова могућност није предвиђена. Ипак, уколико не желе да користе ту помоћ, могу да је донирају у хуманитарне сврхе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала