Рад од куће: Послодавци неће моћи да „узнемиравају” раднике у Русији после радног времена

© Фото : Pixabayрад од куће
рад од куће - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У руском Закону о раду могао би се, судећи по предлогу који припрема јединствена Русија, наћи и рад од куће. Његово трајање, према документу, не би требало да пређе осам сати, као ни стандардно радно време у канцеларији. Амандман би требало да буде усвојен већ на пролећном заседању Думе.

Са почетком ширења корона вируса у земљи, много људи је прешло на рад од куће, па је стога неопходно дорадити законодавство о раду, каже један од аутора амандмана, први заменик председавајућег „Јединствене Русије“ Андреј Исајев.

© PixabayМного људи је прешло на рад од куће, па је неопходно дорадити законодавство о раду
Рад од куће: Послодавци неће моћи да „узнемиравају” раднике у Русији после радног времена  - Sputnik Србија
Много људи је прешло на рад од куће, па је неопходно дорадити законодавство о раду

„Поглавље Кодекса о раду 49.1 „Значај регулисања рада удаљених радника“ је наставак 49. поглавља које је било написано још у совјетско доба за баке које су плеле чарапе код куће. Оно не покрива у потпуности нове нијансе ове сфере рада. Конкретно, један од проблема јешто је радни дан недовољно дефинисан  у удаљеном режиму“, сматра Исајев.

Према његовим речима, многи послодавци данас сматрају да је рад на даљину привилегија за запослене и да имају право да им дају наређења у било које доба дана или ноћи. Међутим, радни дан на даљину, као и у канцеларији или предузећу, не би смео да траје више од осам сати, преноси из.ру.

„Због тога се у Кодексу о раду морају појавити и одређена ограничења која неће дозволити да се запослени узнемирава током његовог личног времена. А ако се то догоди, онда треба да се плаћа као прековремени рад. Поред тога, ако се данас Кодекс о раду прати буквално, да би запослени потписао одређене документе, он мора отићи у канцеларију и то урадити тамо. Међутим, ово елиминише сам појам рада на даљину“, појаснио је Исајев.

Оба амандмана ће државна Дума размотрити већ на пролећном заседању, додао је он.

Из Министарства рада су изјавили да подржавају преиспитивање законодавства у области рада на даљину.

„Данас се организовање радног дана, обезбеђивање техничких средстава потребних за рад и друга питања везана за рад на даљину, решавају на нивоу запосленог и послодавца. Али с обзиром на то да се такав облик рада шири, потребно је прецизније законодавно уређење питања организације рада“, објаснили су из прес службе министарства.

© Unsplash/Glenn Carstens-PetersУвођење нових законодавних стандарда треба пажљиво размотрити и разрадити
Рад од куће: Послодавци неће моћи да „узнемиравају” раднике у Русији после радног времена  - Sputnik Србија
Увођење нових законодавних стандарда треба пажљиво размотрити и разрадити

Истовремено, из Министарства рада су истакли да увођење нових законодавних стандарда треба пажљиво размотрити и разрадити. Раније је министарство већ покретало ово питање, конкретно на састанцима са социјалним партнерима — синдикатима и послодавцима.

У другим фракцијама државне Думе су изјавили да се иницијатива „Јединствене Русије“ у потпуности може подржати.

„Рад на даљину у условима пандемије је сасвим ново подручје радних односа, па зато захтева свеобухватну регулацију. И са становишта услова рада, и времена и његове исплате. Из неког разлога неки предузетници мисле да је такав рад много лакши, али то није тако“, рекао је заменик шефа партије „Праведна Русија“ Михаил Јемељанов.

Шеф Комитета Државне думе за социјалну политику Јарослав Нилов истакао је чињеницу да су пре више од годину дана, чак и пре пандемије, либерални демократи покренули сличну иницијативу која у том тренутку није била подржана.

Рад од куће, карантин, илустрација - Sputnik Србија
Колико се плаћа рад од куће и шта ако добијете отказ

„Када документ буде предат, пажљиво ћемо га проучити. Такође ћемо дискутовати о њему уз учешће тростране комисије, послодаваца, синдиката и владе. Генерално, у условима пандемије, ово је популарна иницијатива. Било би исправно уредити нередовно радно време у удаљеном режиму“, објаснио је парламентарац.

Синдикати подржавају иницијативу

Амандмане подржава и председник Федерације независних синдиката Русије Михаил Шмаков.

„Иницијатива је исправна, посебно сада у условима корона вируса, који је свима показао да је овој области потребна додатна законска регулатива. Главни прекршај на раду на даљину је када човек ради нон стоп. Стално га зову или шаљу поруке на које он мора одговорити шефу“, истакао је Шмаков.

CC0 / Pixabay / Синдикати подржавају иницијативу
Рад од куће: Послодавци неће моћи да „узнемиравају” раднике у Русији после радног времена  - Sputnik Србија
Синдикати подржавају иницијативу

Председник друштва малог и средњег бизниса „Опора Русије“ Александар Калинин, рекао је да до сада није приметио масовна кршења права радника у режиму на даљину, али би такође подржао ову иницијативу.

„Знате да је један од декрета совјетске владе био осмочасовни радни дан. Ово је освајање свих радника, недавно смо прославили Први мај, тако да ја подржавам овај предлог. Друга ствар је да, са нашег становишта, у овим условима треба бити регулисана и могућност раскида уговора о раду у року од две недеље, а не два месеца, уз обавезну исплату двомесечног пакета“, објаснио је Калинин.

Према његовом мишљењу, то би такође заштитило права радника, јер данас компанија може банкротирати за време отпуштања радника и тада запослени уопште неће добити никакву накнаду.


Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала