Лавров: Прећуткивање Запада о улози СССР-а у победи на нацизмом ─ резултат пропаганде

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија не сумња да Сједињене Америчке Државе свесно заташкавају историју, док се улога СССР-а у победи над фашизмом прећуткује због пропаганде, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Лавров је такође подсетио да на форуму о Холокаусту у јануару амерички потпредседник Мајк Пенс, говорећи о ослобађању Аушвица, није ни споменуо совјетске војнике.

„Да будем искрен, не изненађује ме када се чују такве ствари и не због тога што сумњамо да неки одређени амерички политичар намерно заташкава историју – то је резултат обраде јавне свести, укључујући политичаре, како се испоставило. Они нису развили имунитет од тога да се шири пропаганда која покушава да изједначи нацисте и оне који су ослободили Европу, која покушава да за избијање Другог светског рата једнако одговорним као Хитлерову Немачку сматра Совјетски Савез“, рекао је Лавров након онлајн састанка Савета министара спољних послова ЗНД.

Истовремено, министар сматра да је жалосно што Бела кућа није споменула СССР међу победницима у Другом светском рату.

Совјетски и амерички војници заједно шетају улицама немачког града Торгауа - Sputnik Србија
Амерички ветеран: Не умањујмо улогу СССР-а у Другом светском рату

Он је додао да је то тужно, нарочито због тога што су пре само неколико недеља, крајем априла, поводом 75. годишњице сусрета на Елби, председници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, усвојили заједничку изјаву у којој су дате главне оцене о победи и доприносу који је ова победа дала савременом светском поретку и где је наглашена потреба за наставком тако блиских, савезничких односа за борбу против актуелних претњи које данас имају прекогранични карактер и које не знају за националне оквире, нагласио је Лавров.

Раније је на страницама Беле куће на Инстаграму и Твитеру објављено да су само Сједињене Америчке Државе и Велика Британија биле победнице над нацизмом, а Совјетски Савез није уопште поменут. Министарство спољних послова Русије због тога је саопштило да Москва намерава да одржи озбиљан разговор са америчким званичницима због тога што САД искривљавају исход победе над нацизмом и улози СССР-а у Другом светском рату.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала