Србија продала државне обвезнице у износу од две милијарде евра

CC0 / Pixabay / Новац
Новац - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија је на међународном финансијском тржишту продала државне обвезнице у износу од две милијарде евра, саопштило је Министарство финансија.

Како се наводи, обвезнице ће бити листиране на Лондонској берзи, а на наплату доспевају 2027. године.

„Србија је једина земља у Европи која је за време пандемије вируса ковид-19 изашла на међународно тржиште капитала, а да притом нема помоћ Европске централне банке у пласирању хартија од вредности", стоји у саопштењу.

Додаје се да је више од 300 страних инвеститора, међу којима су „респектабилни фондови, осигуравајуће куће и банке“, исказало тражњу за преко седам милијарди евра, што је како се наводи, скоро четири пута више од понуђене вредности емисије, преноси Н1.

„Обим продаје еврообвезница износио је две милијарде евра, са купонском стопом од 3,125 одсто, стопом приноса од 3,375 одсто и роком доспећа од седам година, упркос томе што је почетно очекивање инвеститора било да ће се обвезница издати по већој каматној стопи. Међутим, због великог интересовања, каматна стопа је знатно смањена“, пише у саопштењу.

Оцењује се да је то „још један сигнал да инвеститори имају поверења у Србију, упркос кризи која је изазвана пандемијом коронавируса, а која је погодила читав свет и нарочито финансијска тржишта“.

„Инвеститори су на тај начин показали и да је Србија добро реаговала за време пандемије вируса и да је донела одговарајуће економске мере, које ће помоћи привреди да превазиђе овај период и настави привредни раст“, саопштило је Министарство финансија.

НБС: Пуно поверење међународних инвеститора

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић је поводом продаје обвезница изјавила да је, "после две прошлогодишње изузетно успешне емисије еврообвезница у јуну и новембру, ово још један доказ да међународни инвеститори имају пуно поверење у економију Србије, њену стабилност и перспективе, посебно имајући у виду ни мало повољне глобалне економске услове у којима је ова аукција одржана".

У саопштењу НБС је наведено да је на аукцији учествовало више од 300 најугледнијих инвеститора из целог света – Европске уније, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава.

Истакнуто је да је тражња за српским еврообвезницама била изузетно висока па је Србија успела да трошак задуживања током данашње аукције спусти за чак пола процентног поена (50 базних поена).

„На овај начин Србија је остварила премију ризика за нову емисију (НИП) од око 30 базних поена, што је на нивоу премије коју су од избијања пандемије плаћале земље еврозоне, а чак је испод премије неких од тих земаља попут Мађарске. Поготово је важно да је Србија прва земља из Европе, која је успела да оствари овакав успех, а да није међу земљама чије се хартије могу заложити као средство обезбеђења или бити предмет куповине од Европске централне банке (ЕЦБ елигибле)“, навела је централна банка.

„То значи да нас инвеститори већ посматрају као земљу која је по својим резултатима блиска нивоу земаља ЕУ, што овај успех чини још већим“, истакла је Табаковић.

Оценила је да је данашња емисија додатна потврда уверења међународних инвеститора да ће Србија ову кризу пребродити успешније него друге земље.

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала