Никшићки активиста за Спутњик: Остаје само да ухапсе Светог Василија /фото/

© Sputnik / Небојша ПоповићПротест у Никшићу
Протест у Никшићу - Sputnik Србија
Пратите нас
Тврдња да је владика Јоаникије одговоран за организовање литије у Никшићу је као да кажете да је Свети Василије крив за то и да свеца треба ставити у затвор зато што се 12. маја последњих 20 година организују литије у његову част, каже грађански активиста Веско Пејак који је привођен па пуштен у Никшићу.

Пејака смо затекли испред цркве св. Василија Острошког у Никшићу, где је уз бројне вернике присуствовао молебану подршке владици и свештеницима који су у уторак приведени због литије у част св. Василија због чега им је одређен притвор од 72 часа.

Оптужбе против Јоаникија — то је као да оптужују св. Васиилија

„Не могу да верујем да је неко у Тужилаштву формирао предмет у ком каже да је СПЦ организовала литију кроз Никшић. Имате 20 година доказа да су се верници сваке године самоиницијативно окупљали зато што је св. Василије заштитник града. Такво незнање не може бити случајно. Рећи да је то један човек организовао — то је као да оптужите светог Василија и формирате предмет да ухапсите свеца“, коментарише за Спутњик Пејак.

© Sputnik / Небојша ПоповићЈаке полицијске снаге са опремом за разбијање демонстрација испред Центра безбедности у Никшићу.
Никшићки активиста за Спутњик: Остаје само да ухапсе Светог Василија /фото/ - Sputnik Србија
Јаке полицијске снаге са опремом за разбијање демонстрација испред Центра безбедности у Никшићу.

Овај грађански активиста је и сам ухапшен у среду, како му је речено, што је био испред парохијског дома у време кад су хапсили владику и свештенике, што је остао после 23 сата кршећи антиепидемијске мере, и што је наводно позивао на окупљање испред центра безбедности у Никшићу.

Пејак каже да му није први пут да га приводе, а да зато зна какви су услови у којима се тренутно налазе владика и свештеници.

„Ти услови су испод сваког нивоа. Неки људи керове држе у бољим условима него што се тренутно држи један од верских поглавара најјаче верске заједнице у Црној Гори“, тврди овај активиста.

Народ је натегнут као струна

Пејак оцењује да добар део одговорности за нереде који су се догодили у среду у Никшићу пада на полицију Црне Горе јер и снимци јасно показују да су прекорачена овлашћења.

Никшићки активиста Веско Пејак: Остаје само да ухапсе Светог Василија.
Никшићки активиста за Спутњик: Остаје само да ухапсе Светог Василија /фото/ - Sputnik Србија
Никшићки активиста Веско Пејак: Остаје само да ухапсе Светог Василија.

На питање како види даљи развој ситуације у Никшићу, Пејак каже да је забринут што се верницима не дозвољава да упражњавају веру и што власт постепено, како упозорава, „повећава репресију, повећава број ухапшених и латентно изазива ситуације на које верници могу да реагују само на један начин те тако изазива сукобе“.

„Ако ви ухапсите човека који никад у животу мрава згазио није, који је живот посветио молитви и посту шта очекујете? Мирно слагање са таквим стварима? Не може. Људи који се баве безбедношћу врло добро знају да је народ натегнут као струна и да се повлачењем једних полуга изазива реакција“, истиче овај активиста.

Није добро петљање с вером

Како упозорава, свако ко се иоле разуме у политику, зна да су верски сукоби најекстремнији.

Купола Верхоспаског сабора у Москви - Sputnik Србија
Руска православна црква позвала власт у Црној Гори да под хитно ослободи владику Јоаникија
„Зато петљање са вером није добро. Црна Гора би требало да буде секуларна држава,  а замислите да у програму ДПС каже децидно да ће радити на обнављању Црногорске православне цркве. Значи, завршили смо са државним апаратом, контролишемо, сад ћемо мало да се бавимо вером. Шта је следеће, да ће кренути од куће од куће као јањичари? У програму политичке партије имају флоскукле да ће се бавити организовањем ЦПЦ, а зашто не црногорске исламске заједнице или црногорске будистичке заједнице“, пита Пејак.

Коментаришући бројна привођења у Црној Гори, каже да је интересантно што центри безбедности прате људе који покушавају да остваре уставом загарантовано право на слободу вероисповести а преко територије Црне Горе слободно пролазе тоне кокаина, о чему говоре и стране обавештајне агенције.

© Sputnik / Небојша ПоповићГрађани на протесту у Никшићу.
Никшићки активиста за Спутњик: Остаје само да ухапсе Светог Василија /фото/ - Sputnik Србија
Грађани на протесту у Никшићу.

„Та врста праћења није им интереснатна а јесте праћење Фејсбука грађанских активиста који само позивају на поштовање закона“, примећује с горчином Веско Пејак.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала