Трка против короне: Шта добија земља која прва направи вакцину?

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЛаборант научно-истраживачке лабораторије у Казању ради на испитивању вакцине против вируса корона
Лаборант научно-истраживачке лабораторије у Казању ради на испитивању вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Све је интензивнија трка ко ће први направити вакцину против вируса корона – са једне стране велике успехе у том пољу оствариле су САД и Кина, међутим ни Русија не заостаје за њима, а камоли Европа, а пре свега Велика Британија и Немачка. Међутим, поставља се питање, шта ће вакцина омогућити земљи која је прва направи?

Према мишљењу стручњака, ова трка је важна за многе земље из различитих разлога, будући да је за неке важан имиџ, док су за друге важна финансијска конструкција.

Према речима генералног директора Руског савета за међунаорнде односе Андреја Кортунова, ако то прво учине САД, то ће представљати својеврсни реванш администрације Доналда Трампа који тренутно губи битку од ковида 19.

Поред тога, истиче он, Американци ће на тај начин „забити гол престижа“ Кинезима и покушати да на тој вакцини зараде.

Када је реч о Кини, наводи Кортунов,, уколико та земља прва направи вакцину то ће целом свету послати снажну поруку да је кинески систем здравства и науке на завидном нивоу, те ће помоћи Пекингу да ојача свој положај у свету.

Ако пак вакцину направи Немачка, Берлин ће искористити тај тренутак да оснажи Европску унију, али ће уједно и представљати својеврсну круну на дугогодишњу владавину немачке канцеларке Ангеле Меркел, констатује.

Међутим, додаје Кортунов, уколико Русија успе да прва направи вакцину, то ће ућуткати све оне који су у последње време критиковали статус руске научне заједнице, а уједно ће и винути у небеса имиџ Руске Федерације.

„То ће представљати изузетно велики плус за меку моћ Москве, поготову у светлу помоћи коју је Русија послала, пре свега Италији и Србији, како би се те  земље избориле против вируса корона“, закључује он.

Подсетимо, генерални директор руског Научно-истраживачког центра „Вектор“ Ринат Максјутов саопштио је на састанку са председником Русије Владимиром Путином да ће испитивање вакцине против вируса корона на 300 добровољаца бити завршено у јуну.

Уколико све буде како треба, навео је Максјутов, вакцина би могла да буде регистрована и спремна већ у септембру ове године.

Истовремено, по питању вакцине се огласио и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров који је рекао да се у свету тренутно води прљава борба ко ће први да направи вакцину против корона вируса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала