У пожару светова: Какав је немачки поглед на европски живот нашег нобеловца

Пратите насTelegramOdyssey
Да ли је недавно објављена биографија „У пожару светова: Иво Андрић, један европски живот“ из пера немачког новинара Михаела Мартенса уистину прва свеобухватна биографија нашег нобeловца, како стоји у напомени издавача?

Да ли је у њој боље и обухватније представљена слика једног времена – а реч је о готово целом 20. веку, или оно што је определило Андрића као уметника и интелектуалца? Зашто су неки делови, попут сегмената о Вуку и Његошу изостали - за „Орбиту културе“ говоре писци Вуле Журић и Мухарем Баздуљ.

Какви су изазови пред Народним музејом у Београду, установом која је ових дана обележила 176 година постојања, шта разликује виртуеле од класичних поставки, какви су планови за период после пандемије  разговарамо са историчарком уметности Лидијом Хам Милановић.

Какве нам ужитке нуди Парк скулптуре, сазнајемо од директорке Музеја  Југославије Неде Кнежевић.

О летњој позоришној сцени на Ташмајдану као и о томе шта очекују и шта позоришта могу да планирају за јесен, разговарамо са Иваном Карлом, градским секретаром за културу, Тамаром Вучковић, управницом Југословенског драмског позоришта и са Новицом Антићем, управником Атељеа 212.

О  „Духовима Балкана“, новој књизи есеја у којој су равноправну пажњу добили балкански романи и дела Медиале, Тарковски и Параџанов колико и Шуберт и Бах, о томе шта значи „многоженство књига“ и како изгледа симетрија вртлога – разговарамо са аутором ове необичне књиге, песником и романописцем Драганом Јовановићем Даниловим.

Какав је немачки поглед на европски живот нашег нобеловца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала