Владика је унапред проглашен кривим: Адвокат и правни савет о хапшењу Јоаникија

© Sputnik / Небојша ПоповићКонференција за штампу у никшићком Парохијском дому поводом хапшења владике Јоаникија
Конференција за штампу у никшићком Парохијском дому поводом хапшења владике Јоаникија - Sputnik Србија
Пратите нас
Владика Јоаникије и ухапшени свештеници унапред су проглашени кривим, а мере донете у циљу сузбијања ширења вируса корона претворене су у политичке и усмерене су само ка Митрополији црногорско-приморској и епархијама СПЦ у Црној Гори, оценио је координатор правног савета Митрополије, свештеник Велибор Џомић.

Притварање епископа Јоаникија и свештеника, како је казао Џомић на прес конференцији у Парохијском дому у Никшићу, значи „стравичну злоупотребу права“ и поништавања права на слободу вероисповести, те „чупања једног догађаја ради медијске сатанизације, политичке дисквалификације цркве и фантомског процесуирања владике Јоаникија и свештеника“.

© Sputnik / Небојша ПоповићВладики и свештеницима прекршено право на претпоставку невиности
Владика је унапред проглашен кривим: Адвокат и правни савет о хапшењу Јоаникија - Sputnik Србија
Владики и свештеницима прекршено право на претпоставку невиности

„Прекршено им је право на претпоставку невиности, јер су унапред проглашени кривим. То је народ препознао и одговорио на неправду“, казао је Џомић.

Адвокат Сава Костић указао је на „незаконитости које су починили надлежни органи Црна Горе“ у овом случају.

„Прва незаконитост је сами начин уручивања позива, што су полицијски службеници урадили на недоличан и незаконит начин. Дошли су са двоја, троја полицијска кола и још 10 службеника. Све је то непотребна демонстрација силе“, казао је Костић.

Додао је да су епископ и свештеници потписали позив и обезбедили да ће доћи да дају изјаве.

„Али тај позив није правно ваљан акт јер је ту писало да се морају јавити одмах. Ниједан закон не зна рок да се јави одмах. Полицајац који је уручио позив рекао је да има наредбу да их принудно доведе да дају изјаве. То је кршење права јер нема потребе да се принудно доводи, али службеник полиције је инсистирао и говорио да има наредбу да то уради. Ја га позивам да јавно саопшти ко је дао наредбу да тако приводи на овај начин“, казао је Костић.

Указао је да се следећа незаконитост догодила у Центру безбедности Никшић.

„Они су смештени у просторије које нису задовољавале услове за спречавање ширења вируса", рекао је Костић.

Подсетио је да се 12. маја, на празник Светог Василија, на улицама спонтано окупио велики број грађана, али и оценио да је полиција сигурно имала оперативна сазнања да ће до тога доћи, јер се, како је рекао, зна шта тај датум значи за Никшићане. Подсетио је да су за време Васкрса полицајци редовно били присутни на истој локацији и предузимале радње, па се, како је казао Костић, поставља питање зашто нису тако поступали и 12. маја.

Митрополит Амфилохије - Sputnik Србија
Драматично упозорење митрополита Амфилохија: Власт изазива и припрема грађански рат /видео/

„Зашто надлежно тужилаштво није процесуирало и одговорна лица из ЦБ Никшић због тога што нису предузели законом обавезне радње“, рекао је Костић.

Истакао је да се, у случају Јоаникија и свештеника, не може поновити кривично дело, јер су притворени због празника који се обележава конкретног датума, а „епископ ни свештеници не могу вратити време уназад“.

Костић додаје да се мора поштовати претпоставка невиности.

„То што се сад сумњиче да су починили кривично дело, не значи да су то и урадили. Тужилаштво је донело незаконито решење и изостало је образложење о битним чињеницама. Изјавили смо жалбу против тог решења али експресно је дошла одлука да се жалба одбија. Значајно је да у тој одлуци судија није ценио наше наводе. Навео је у образложењу да је ОДТ утврдио постојање основане сумње да су починили кривично дело за које се терете. Ако судија не прави разлику између основа сумње и основане сумње, невероватно је да то суд уради“, оценио је Костић.

Епископ бихаћко-петровачки г-дин Сергије - Sputnik Србија
Заточио те подгорички дахија, али си слободнији од свих: Порука епископа Сергија Јоаникију

Навео је да није вођено рачуна ни о здравственом стању појединих свештеника.

„Нису узете ни посебне околности и једноставно се по једној за мене уобичајеној процедури поступа када се мора задовољити форма не водећи рачуна о стварним околностима. Зато, пре свега због незаконитог поступања надлежног тужилаштва, поднели смо предлог за изузеће тужилаца и одговорног лица које врши послове руководиоца Основног државног тужилаштва у Никшићу због незаконитог, непрофесионалног и непристрасног поступања. Ово је ситуација где одлуку мора донети виши државни тужилац и та одлука мора бити достављена браниоцима“, поручио је Костић.

Адвокат Вера Мијановић казала је да су Јоаникије и свештеници могли бити саслушани по сат времена у полицији и тужилаштву, али се то није десило.

„То је пробудило нашу сумњу да се овде чека нека инструкција, и код мене изазвало сумњу да тужиоци неће моћи самостално да одлучују у овим предметима“, рекла је Мијановић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала