Приближава ли се Немачка великом заокрету по питању Косова

© AFP 2023 / Christof StacheПосетители в здании Рейхстага в Берлине, Германия. Архивное фото
Посетители в здании Рейхстага в Берлине, Германия. Архивное фото - Sputnik Србија
Пратите нас
Расправа у Бундестагу о продужењу мандата немачким војницима Кфора претворила се у критику Ангеле Меркел и тврдог става да нема промена граница. Опозиција подсећа да је Немачка учествовала у рату на Косову, а да Кфор чине исте снаге које су некада ратовале у корист Приштине на страни ОВК. Спрема ли се велики заокрет Немачке по питању Косова?

Ову тему покренуо је посланик Алтернативе за Немачку (АфД) Антон Фризен, који је рекао да би требало да њихова влада подржи идеју о размени територија. Придружио му се посланик левице Ди Линке Александар Ној, додајући да је идеја о решењу косовског проблема кроз размену територија наишла на подршку САД, као и појединих чланица ЕУ.

Немачка опозиција хоће Трампово решење за Косово

Спољнополитички аналитичар Слободан Зечевић каже за Спутњик да би промена курса Немачке по питању Косова променила и став ЕУ. Он подсећа да, за разлику од Немачке, Француска није била тако ригидна по овом питању — није отворено подржавала промену граница, али је увек била за алтернативна решења.

„Проблем је што је у немачком парламенту владајућа коалиција ЦДУ-ЦСУ доминантна и у савезу са Социјалдемократском партијом владају Немачком. Алтернатива за Немачку је трећа по снази странка у Бундестагу, а Ди Линке је на петом месту, с тим што АФД има јако добру изборну динамику кад је реч о локалу и прете коалицији демохришћана да их у појединим немачким покрајинама и претекну по броју гласова. С те стране је ово за нас интересантно, јер се једна од странака која има позитивну изборну динамику, залаже за промену немачке политике према Косову“, истиче Зечевић.

Он напомиње да Ангела Меркел, која има тврд став о Косову, ускоро одлази са функције и да се још не зна ко ће је наследити, па и да ли ће евентуално бити расположен за промену курса по овом питању.

Зечевић каже да га не чуди став АФД, јер је, како каже, у питању десничарска странка, попут странке Марин ле Пен у Француској, а донекле и странке Бориса Џонсона, премијера Велике Британије, који су на линији Трампа. 

Шанса за јачу позицију Србије

Зоран Миливојевић, дипломата у пензији, оцењује да је и последња дебата у Немачкој показатељ да је дошло до преиспитивања на глобалном плану става о Косову и Метохији и то по више основа.

„Очигледно је да неуспех косовског пројекта показује да се политичко јавно мњење, после Америке, мења и у Европи. Показује се и колико је овакво Косово проблематично за оне који су га и створили. Ми сад на немачкој политичкој сцени и у парламенту имамо нове актере и снаге које критички гледају на пређашње понашање Немачке по питању Косова и захтевају преиспитивање“, објашњава Миливојевић.

Овај догађај у Немачкој за нас је изузетно важан, јер је то водећа земља који стоји на тврдој позицији да се ништа по питању Косова не мења, односно, да је само потребно да се од стране Србије призна независност Косова. Промена политичке климе, оцењује наш саговорник, Србији ствара позицију да буде још чвршћа него пре.

„Ово ће свакако имати утицаја на политику Немачке, али не моментално, бар не док је ова владајућа коалиција на власти коју предводи Меркелова. Немачкој предстоји председавање ЕУ и завршетак политичког мандата Ангеле Меркел и савим је сигурно да ће она покушати да своју политику у наредном периоду верификује. Шта ће после бити, то ћемо видети, јер се политичка клима мења“, додаје он.

Ненад Радичевић, дописник РТС из Немачке, каже да је у овој држави већ неко време познато да се десничари и левичари залажу за промену политике Немачке према Косову.

„Оно што је на немачком унутрашњем плану интересантно, јесте да је левица, која је углавном антиамерички настројена, сада ближа америчким предлозима о евентуалној размени територија. Али, критике на рачун власти и од левице и деснице су константа када се у Бундестагу прича о продужењу мисије немачких војника у Кфору“, истиче он.

Хоће ли САД окупити европске снаге

На страни званичног Берлина, кад је реч о Косову, јесу странке које су и током деведесетих биле на власти и биле непосредни учесници у свему што се дешавало око Косова, па је логично да не одустају од свог става.

„Они сматрају да би било какво померање граница изазвало домино ефекат на Балкану, а пре свега нестабилности у БИХ и Северној Македонији.

По његовим речима, није немогуће да ће Америка покушати да око себе окупи или боље речено ободри и ојача европске, па и немачке политичке снаге које имају сличан став по питању решавања косовског проблема, како би омекшале тврде позиције, као што има званична Немачка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала