Руски научници открили порекло најситнијих честица у космосу

CC0 / пиксабеј / Космос
Космос - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски астрофизичари први су утврдили како настају најситније и једне од најтајанственијих космичких честица – неутрини.

Према резултатима истраживања објављеног у часопису „Астрофизикал Џурнал”, испоставило се да се високоенергетски неутрини рађају у близини црних рупа у центрима далеких активних галаксија. 

Неутрино представља једну од најтајанственијих елементарних честица. Научници до данас не знају чак ни њихову масу, толико је мала. Неутрини слободно пролазе кроз предмете, људе, па чак и нашу планету.

Неутрини се крећу брзином светлости

Физичари су научили да успешно откривају високоенергетске неутрине, који нам долазе из космоса у интеракцијама с метама неутринских детектора, али до сада, није било познато где настају космички неутрини.

Извори космичких неутрина тражени су у гама-зрацима, јер се сматрало да ове честице вероватно настају истовремено с гама-зрачењем.

Црна рупа - Sputnik Србија
Научници уочили паралелни свемир који се враћа уназад кроз време

Руски научници упоредили су податке добијене преко неутринског телескопа „АјсКјуб” у Антарктиди с радио-астрономским посматрањима квазара — активних језгара удаљених галаксија и утврдили везу између рођења космичких неутрина и бљескова квазара.

Према истраживању научника, у центрима тих галаксија налазе се супермасивне црне рупе, које апсорбују околну материју. Током доспевања материје у црну рупу, део честица се избацује натраг, убрзава и тако настају неутрини, који затим брзином светлости лете Универзумом.

Високоенергетски неутрини могу да настану само помоћу протона, који лете скоро брзином светлости. Неутринска опсерваторија „АјсКјуб” од 2010. године региструје космичке неутрине и мери њихову енергију и правце доласка.

Велики успех у неутринској астрофизици

Анализирајући порекло неутрина ултра-високих енергија — више од 200 билиона електрон-волти — научници су утврдили да правци из којих на Земљу стижу неутрини ултра-високих енергија, указују на сјајне квазаре, према подацима мреже радио-телескопа широм света.

Пун Месец изнад Тихог океана - Sputnik Србија
У 12. веку, на једно време нестао је Месец ─ стручњаци су утврдили шта се догодило

Како би проверили своју хипотезу, научници су искористили податке руског радио-астрономског телескопа РАТАН-600 на Северном Кавказу. Они су укупно анализирали око педесетак високоенергетских неутрина, које је регистровала опсерваторија „АјсКјуб”.

Резултати су потврдили да космички ултра-енергетски неутрини настају у квазарним центрима с масивним црним рупама, акреционим дисковима и емисијом изузетно врелог гаса.

„Резултат ми је у почетку изгледао ‘превише добар’, али детаљном анализом података и вишеструким проверама, утврдили смо очигледну везу неутринских догађаја и радио-емисије, која је затим проверена вишегодишњим мерењима радијационих бљескова на радио-телескопу РАТАН-600 Специјалне астрофизичке опсерваторије. Ово је велики успех у неутринској астрофизици и сада ће за наше откриће бити потребно теоријско објашњење”, наглашава један од аутора истраживања Сергеј Троицки.

Научници се припремају за проверу свог резултата помоћу Бајкалског неутринског телескопа, који се тренутно довршава на дну језера Бајкал, а прикупљање података већ је почело.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала