Аустријски медији: Пандемија не спречава НАТО да провоцира Русију код њених граница

© Sputnik / Станислав Савельев / Уђи у базу фотографијаАмерички војници на демонстрацији војне технике и наоружања НАТО-а у Летонији
Амерички војници на демонстрацији војне технике и наоружања НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија
Пратите нас
Упркос пандемији вируса корона, НАТО наставља са војним маневрима код граница Русије с намером да испровоцира Москву на агресију, пише аустријски „Контра магазин“.

Русија већ други месец за редом поштује једнострани мораторијум на одржавање војних вежби код граница западних земаља, подсећа аутор листа. Међутим, НАТО је 14. маја завршио у Летонији међународну операцију за деминирање под називом „Отворени дух“ (Open Spirit). И то није све. Алијанса у јуну планира да одржи маневре под називом „Савезнички дух“ (Allied Spirit), а циљ је пребацивање америчке војске код граница Русије, пише портал.

Према доступним информацијама, у оквиру војних вежби „Савезнички дух“, Алијанса припрема да пребаци америчку војску у Европу и да распореди снаге дуж руских граница.

Председник комитета Савета Федерације за одбрану Франц Клинцевич - Sputnik Србија
Руски сенатор после изјаве Столтенберга: НАТО у агонији

„Контра магазин“ истиче да је раније планирано да се маневри одрже у априлу, али су одложени због пандемије вируса корона.

Наводи се да ће, поред америчких, у војним вежбама учествовати и пољски војници. Није искључено да ће бити активни и амерички борбени авиони, укључујући стратешке бомбардере. Експерти сматрају да Москва неће остати нема на активност САД и друих земаља НАТО-а код својих граница. Поред тога, руска страна би могла да укине мораторијум и настави да одржава војне вежбе, сматра аутор чланка.

„Очигледно је да НАТО на тај начин покушава да испровоцира Москву. Након тога ће оптужити Русију за 'агресију', инсистирајући да је због тога неопходно повећати број војних вежби. Константни покушаји Кремља да нормализује и побољша односе са НАТО-ом нису од користи због непријатељског става 'присталица хладног рата' у Алијанси“, наводи аутор чланка.

Портал закључује да Брисел и Вашингтон, очигледно, нису заинтересовани за конструктивну сарадњу са Русијом.

Русија последњих година указује на невиђене активности НАТО-а код својих западних граница, те је Москва више пута изражавала забринутост због повећања броја НАТО снага у Европи. Алијанса то оправдава „обуздавањем руске агресије“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала