Српска привреда би до краја године могла да се врати на ранији ниво

© Sputnik / Александар МилачићСрпски динари
Српски динари - Sputnik Србија
Пратите нас
Српска привреда би могла да се врати до краја године на исти ниво од пре 16. марта, оцењује државни секретар Министарства привреде Драган Стевановић.

Уколико се настави досадашња динамика пријављивања предузећа за кредите који су омогућени кроз програм гарантне шеме банака и државе, а банке с друге стране довољно брзо успеју да пласирају новац на рачуне фирми, српска привреда би могла да се врати до краја године на исти ниво на којем је била пре 16. марта, сматра Стевановић.

Берза - Sputnik Србија
Продаја обвезница: Потез Србије који обезбеђује измиривање свих обавеза после удара короне

Он подсећа да је 80 процената клијената банака који долазе из сектора микро, малих и средњих предузећа, и предузетника, рекло да је заинтересовано да користи две милијарде евра новца које су банке обезбедиле уз гаранцију државе.

У Србији су 23 банке, које чине 99,94 одсто тржишног учешћа у кредитирању предузетника, микро, малих и средњих предузећа, потписале уговор о гарантној шеми са државом, а само током прошле недеље банке су примиле око 4.600 захтева за овај вид кредитирања.

„Ако успемо да ефикасно пласирамо средства, а верујем да хоћемо, мислимо да ћемо до краја године постићи ефекат да се привреда врати на ниво који је био пре 16. марта“, оцењује Стевановић.

Тиме би се, додаје, остварила очекивања која се тичу пројекција раста БДП-а Србије у овој и наредној години.

„Мислим да ће то бити у функцији остваривања пројектованих бројки у контексту раста кретања БДП-а у 2020. години, а свакако и у 2021. години, када очекујемо озбиљан ако не и највећи раст на нивоу европског континента“, каже Стевановић за Танјуг..

На адресе 23 банке у Србији већ су стигли захтеви привреде за кредите кроз гарантну шему, а тренутна вредност „потраживања“ је око милијарду евра.

„Нешто мање од милијарду евра је вредност захтева који су пристигли у банке. Мислим да ће ово бити значајан замајац и значајна ињекција за ликвидност и обезбеђење обртних средстава“, казао је Стевановић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала