Руски научници открили како гравитација може да помогне у обнављању оштећених крвних судова

CC0 / Pixabay / Људски организам
Људски организам - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници са државног Медицинског универзитета (СамГМУ) и Националног истраживачког универзитета „Академик С.П. Корољов” у Самари, открили су јединствену методу лечења исхемије и других болести, повезаних с васкуларним патологијама, која не омогућава само побољшање стања крвних судова, већ и стварање нових уместо оштећених.

Резултати научног рада објављени су у зборнику Међународне федерације за биомедицински инжењеринг.

Исхемијска болест крвних судова доњих екстремитета обично је заступљена код старијих особа, што је, по правилу, праћено јаким боловима. У већини случајева, лечење је могуће само сложеним хируршким захватом.

Лечење вештачком гравитацијом

Још од краја осамдесетих година прошлог века, научници са СамГМУ проучавају идеју лечења вештачком гравитацијом, створеном на бази центрифуге кратког радијуса. Током ове методе, пацијент лежи тако да се осовина ротације уређаја налази у подручју главе. Под утицајем центрифугалних сила, крв се слива у ноге, испуњавајући не само главни канал крвног суда, него и његове гране, такозване, колатерале.

„Мултипараметарна процена стања васкуларног система могућа је захваљујући очитавању електрокардиографских и фотоплетизмографских сигнала. Континуирано надгледање омогућава вам да поставите оптималну брзину ротације центрифуге”, објаснио је Сергеј Акулов, доцент на катедри за ласерске и биотехнолошке системе на Универзитету у Самари.

Редовно „тренирање” колатерала центрифугом може допринети не само њиховом ширењу, што компензује сужење главног канала, већ, како су објаснили научници, чак и формирању новог здравог крвног суда.

CC0 / Pixabay / Повишен крвни притисак повезан је оштећењем крвних судова
Руски научници открили како гравитација може да помогне у обнављању оштећених крвних судова - Sputnik Србија
Повишен крвни притисак повезан је оштећењем крвних судова

Према њиховим речима, тренутно је извршено већ више од 3.500 успешних тестирања.

Предност индивидуалног приступа

Како наводе научници, индивидуални приступ који омогућава ова метода, значајно повећава ефикасност поступка.

„Лечење се састоји од 10-15 сеанси, које трају од 7 до 15 минута. Позитиван ефекат траје до шест месеци, након чега се може поновити. Метода има и неке контраиндикације, али индивидуални приступ поступка омогућава лечење чак и деведесетогодишњака, бар је такво наше искуство”, истакао је шеф катедре за хирушке болести бр. 1 на СамГМУ, професор Игор Макаров.

Према научницима, приступ је изузетно користан не само при лечењу васкуларних обољења, већ и у трауматологији и ортопедији, а такође и као део свеобухватног лечења хипертензије, еректилне дисфункције, упале јајовода и јајника, као и низа других патологија.

Гравитациона терапија - нов смер у медицини

Центрифуге кратког радијуса користе се у великим истраживачким центрима за припрему космонаута, али, како објашњавају научници СамГМУ, њихова употреба могућа је у свакој медицинској установи, за то је потребна само просторија пречника 3-4 метра.

Старост - Sputnik Србија
Стоп старењу: Руски научници на прагу револуционарног открића

Како се истиче, научни колектив има у плану даље повећање ефикасности терапије на основу прикупљања и прецизирања података о различитим старосним групама пацијената.

Центар за гравитациону терапију ради у Клиникама СамГМУ од 2003. године.

За стварање гравитационе терапије, која је призната као нов смер у медицини, колектив научника, предвођен академиком Руске академије наука Генадијем Котељниковом, је 2006. године добио награду Владе Русије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала