Банка мора да му врати 2,4 милиона динара: Прва пресуда за ништавност валутне клаузуле у швајцарцима

CC0 / Пиксабеј / Швајцарски франци
Швајцарски франци - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Прва пресуда за ништавост валутне клаузуле у швајцарским францима донета је након става Врховног суда од прошле године. Суд је пресудио да банка дужнику мора да врати разлику од 2.450.000 динара. 

Како се наводи на сајту „Ефективе“, ово је прва првостепена пресуда која се у потпуности ослања на став Врховног касационог суда, који је предвидео ништавост валутне клаузуле у швајцарским францима и њену конверзију у евро. 

Ради се о кредиту из 2007. године, који је подигнут у износу од 85.000 швајцарских франака. Налазом вештака је утврђено да је корисник на име отплате кредита укупно вратио износ од 10.800.000 динара, а да би индексацијом тог кредита у евро за исти период отплате вратио око 8.350.000 динара. 

Швајцарски франак - Sputnik Србија
Како су корисници кредита у „швајцарцима“ победили банке у Хрватској
„У наредном периоду очекујемо још оваквих пресуда, с обзиром да се ради о правном питању за које је Врховни суд заузео јасан став о недозвољености уговарања валутне клаузуле у швајцарским францима“, наводи се на сајту „Ефективе“. 

Спор овог типа могу да покрену сви корисници кредита у францима, физичка и правна лица и предузетници, за било који тип кредита (стамбени, хипотекарни, бизнис, потрошачки), под условом да нису прихватили закон о конверзији, тј. да је кредит у целости отплаћен (својевољно или принудним путем, пленидбом стана) пре доношења Закона, преноси Б92. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала