Електрични аутомобили јачи од короне: Продаја нагло скочила у Европи, ко највише купује /видео/

© AFP 2023 / Tolga AkmenЕлектрични аутомобили
Електрични аутомобили - Sputnik Србија
Пратите нас
Продаја електричних аутомобила у Европи у првој четвртини ове године драстично је скочила у односу на исти период прошле године. У Немачкој и Француској је више него удвостручена, а у Италији три пута већа. Ови резултати показују да електричним аутомобилима ни пандемија вируса корона не може ништа, јер је продаја нових аутомобила у Европи у паду.

Електрични аутомобили сада чине 7,5 одсто свих нових продатих аутомобила у Европи, док су прошле године заузимали тек три одсто тржишта, пише специјализовани сајт „Инсајд ЕВс“.

Аутомобилска индустрија - Sputnik Србија
Око пет милиона радника остаје без посла у аутомобилској индустрији

Иако се укупан удео чини малим, овако нагли скок још је значајнији јер долази у тренутку када је због пандемије вируса корона продаја нових аутомобила у Европи опала за 26,3 одсто.

Продаја електричних аутомобила у Европи у првом кварталу порасла је за 81,7 одсто у односу на исти период прошле године. Тако је за прва три месеца ове године у земљама ЕУ, Норвешкој, Швајцарској, Исланду и Великој Британији продато 228.210 путничких аутомобила који спадају у категорију електричних (потпуно електрични и плаг-ин хибриди).

У Немачкој, која заузима прво место по укупном броју продатих електричних аутомобила у првом кварталу, продато је 52.449, што је раст од чак 125 одсто. Друго место заузима Француска, са 35.383 продатих примерака, уз раст од 144 одсто.

Следи Велика Британија са 31.918 продатих електричних аутомобила и са растом од 119 процената. На четвртом месту је Норвешка, са 22.568 продатих возила, а у тој земљи је забележен пад продаје од 3,6 одсто. На петом месту је Шведска, где се 18.473 купца одлучило за електричне аутомобиле, што је раст од 87,8 одсто.

Аутомобил - Sputnik Србија
Ко је отео људима омиљену играчку ─ аутомобил /видео/

Највећи процентуални раст забележен је у Чешкој, од чак 570 одсто. У тој земљи је у првом кварталу 2019. продато 197 електричних аутомобила, а у овој години забележена је продаја 1.320 возила.

Највећи проценат електричних аутомобила у новим продатим возилима у првом кварталу 2021. је у Норвешкој. У тој земљи електрична возила чине чак 69,7 одсто од укупног броја продатих нових аутомобила.

На другом месту је Исланд са 47,4 одсто, трећем Шведска (27,9), четвртом Финска (16,1) и петом Холандија (11,6).

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала