Град опустошио имања, а испаљено 749 ракета у разорни облак – највише у последњој деценији

CC0 / Pixabay / Град
Град - Sputnik Србија
Пратите нас
Штете од јучерашњег града, према првим информацијама, нису велике, зато што је испаљивањем противградних ракета град био  прекинут - оцена је начелника Центра за одбрану од града Републичког хидрометеоролошког завода Зорана Бабића. То, међутим, није утеха за пољопривреднике на чија се имања град сручио и у потпуности их опустошио.

Бабић за Спутњик не спори да су они који су били на мети града, посебно оног величине ораха, претрпели потпуну штету. То су, како напомиње, пре свега воћњаци и повртњаци.

Град пустошио воћњаке, а ракете га зауставиле

Невреме је закачило крајњи југозапад, практично од подручја Сјенице и границе са Црном Гором и БиХ, и премештало се преко преко Голије, Копаоника, Гоча и захватило подручје Крушевца и Краљева.

Најугроженија је била територија Крушевца, као и Александровац, Брус, Блаце. Ту смо имали максимално, изузетно интензивно дејство града, тако да је само радарски центар Крушевац јуче на ту облачност испалио 609 ракета. Са осталим центрима -  Сјеница, Ниш, Црни врх, све заједно је потрошено 749 ракета“, каже саговорник Спутњика.

На питање да ли је то било оптимално у тој ситуацији, он је недвосмислен.

„Асолутно. За ову сезону смо спремни. Јуче је, практично, био први дан дејства у овој години и имали смо сасвим довољно ракета. Доказ је и то што је Радарски центар Крушевац испалио 609 ракета уз учешће 87 лансирних станица. Тако обимно дејство на једној територији сигурно није било последњих десетак година“, каже Бабић.

© Tanjug / GLAS ZAPADNE SRBIJE Градом су максимално погођени воћњаци и повртњаци.
Град опустошио имања, а испаљено 749 ракета у разорни облак – највише у последњој деценији - Sputnik Србија
Градом су максимално погођени воћњаци и повртњаци.

Ракета има довољно

Он истиче да ракета има довољно, да су за даљи рад потпуно спремни, па су  већ рано јутрос упутили ракете из централног магацина ка лансирним станицама које се попуњавају.

На питања, каквих је размера била та непогода, како је у РХМЗ класификују, саговорник Спутњика каже да по стандардним међународним ознакама постоје три основне димензије кумулонимбуса, облака који доносе јаке пљускове и град. То су једноћелијски, вишећелијски и суперћелијски и тај који је захватио територију Краљева је неких петнаестак минута имао  карактеристике суперћелијског процеса да би касније прешао у вишећелијски.

Суперћелијски процеси

Оно што се дешавало на територији Сјенице, Голије, Крушевца, су како каже, класични суперћелијски процеси, где су се падавине са јаким пљусковима протезале на површину пречника 15 километара.

„Радило се о класичним суперћелијским процесима који су ретки, али су изузетно разорни“, каже Бабић.

Величина града се, како истиче, кретала од оних најмањих димензија, а максималан, величине ораха, засуо два села на падинама Голије и један кратак потез између Ушћа и Студенице на подручју Краљева, као и  близину Крушевца.

Леопардова кожа

„То је нешто што одликује те суперјаке кумулонимбусе да они и поред противградних дејстава ипак нађу начин да створе крупнија зрна града. Али штете на пољопривредним културама, макар према првим информацијама, нису велике, зато што смо имали 'леопардову кожу' у штетама, јер смо град успевали да прекинемо“, истиче начелник Центра за одбрану од града РХМЗ.

Он напомиње да је у неким селима код Александровца и Блаца град захватио површину између 50 и 100 хектара. Све укупно, на територији Крушевца оштећена територија би требало да буде, по првим проценама рађеним синоћ по мраку, негде око 550 хектара, на територији Краљева градом је захваћено око 100 хектара, навео је наш саговорник. Он, ипак, истиче да су екипе на терену и да ће прецизнијих података бити за који дан када се  све обиђе.

CC0 / Pixabay / Изузетно разорни градоносни облаци кумулонимбуси и поред противградних дејстава ипак нађу начин да створе крупна зрна града.
Град опустошио имања, а испаљено 749 ракета у разорни облак – највише у последњој деценији - Sputnik Србија
Изузетно разорни градоносни облаци кумулонимбуси и поред противградних дејстава ипак нађу начин да створе крупна зрна града.

Штета је сада максимална на воћарским и повртарским културама, то су културе које су у овом периоду године врло осетљиве, а углавном је реч о планинским селима“,  истиче Бабић.

Нису осигурани

Претпоставка је да највећи број домаћинстава није осигуран од оваквих непогода, што је пракса која се у Србији тешко мења.

Министар пољопривреде, Бранислав Недимовић је пре неколико месеци указао на то да је у Србији осигурано само 12 одсто обрадивих површина.

Када се узму у обзир и регистрована и нерегистрована домаћинства тај проценат је још нижи. Према подацима Удружења осигуравача Србије то је само од три до пет одсто што је много ниже од процента осигурања у пољопривреди у окружењу.

Одзив је слаб упркос томе што Министарство пољопривреде од 2006. године у континуитету даје подстицаје за премије осигурања.

У одговору Спутњику, у Министарству подсећају да је оно интензивно радило на модернизацији система одбране од града, као и на подршци домађинствима у изградњи противградних мрежа за шта подстицаји износе 50, односно 65 одсто, зависно од подручја, уз максималан износ од 1,5 милиона динара.

Нема потпуне заштите

Напомињу, такође, да нигде у свету не постоји 100 одсто заштита од града  и да противградни систем колико год био савремен, не може да спречи град у потпуности, али може да га редукује. Због тога је, како кажу, комбинација аутоматског система противградне заштите од стране државе, осигурање усева и плодова које држава регресира и набавка противградне мреже најбољи начин заштите.

© Фото : принтскринНа градоносне облаке је у току поподнева потрошено 749 противградних ракета, а сам Радарски центар Крушевац је испалио 609. Тако обимног дејства на једној територији није било у последњих десет година.
Град опустошио имања, а испаљено 749 ракета у разорни облак – највише у последњој деценији - Sputnik Србија
На градоносне облаке је у току поподнева потрошено 749 противградних ракета, а сам Радарски центар Крушевац је испалио 609. Тако обимног дејства на једној територији није било у последњих десет година.

На питање када ће бити заокружен пројеркат аутоматизованог лансирног система противградних ракета, Бабић напомиње да би то требало да буде за за пет-шест година. Прошле године је завршен на подручју радарског центра Ваљева, односно Колубарског и Мачванског округа.

Тиме ће се, што је искуство Ваљева показало, добити на брзини испаљивања ракета, при чему се из једног командног центра руководи са 16 лансера истовремено. Саговорник Спутњика напомиње да се осим на брзини, добило и на објективности и на апсолутној прецизности, што ће омогућити и потпуније податке о анализама дејстава, па тако и процену ефикасности .

А погођени пољопривредници у првим реговањима, уз признање да су се и даље уздали у милост неба, кажу да се надају помоћи државе да им макар једним делом надомести штету.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала