Литар крви за 10.000 долара! Продају антитела људи који су преболели корону /видео/

© Fotolia / Sudok1Донирање крви
Донирање крви - Sputnik Србија
Пратите нас
На црном тржишту „мрачног интернета“ (dark web) продаје се крв људи који су преболели корону. Сајбер-криминалци нуде литар крви која садржи антитела за више од 10.000 долара.

„Тамни интернет“, илегални део светске мреже, којем се приступа посебним претраживачима, до сада је био база за куповину дроге, оружја, па чак и наручивање убистава. Сада, у време пандемије вируса корона, постао је место где се може купити крв људи који су преболели ковид-19 и која у себи има заштитна антитела против заразе, преносе бројни светски медији.

Трансфузија - Sputnik Србија
Како ће изгледати терапија плазмом у лечењу корона вируса у Србији?

Како се претпоставља, купци набављају крв са антителима да би добили трансфузију и тако се заштитили од инфекције новим вирусом корона или како би се лечили ако су већ заражени.

Неки од сајтова дарк веба забранили су продају крви, будући да постоји велика могућност преваре, а илегално тржиште не жели да на тај начин наруши своју „репутацију“. Продаја крви је сада на универзалној листи „забрањене робе“ на већем делу дарк веба, на којој су још и наручивање убистава, продаја људских органа и „снаф“ филмови (филмови у којима се приказују сцене правих убистава или мучења).

Међутим, као и свако друго тржиште, и ово илегално, заштићено јаким криптографским софтвером, има своје изузетке, па је тако на њему ипак могуће купити крв, као и друге забрањене ствари.

Овим питањем бавила се и аустралијска влада, чији је Институт за криминологију урадио студију о илегалној продаји производа у вези са ковидом-19. И они су открили понуде за продају крви са антителима, наведене као „пасивна имунизација“, рекао је аустралијском „Еј-Би-Си њузу“ Род Бродхарст, један од аутора студије.

Лабораторија - Sputnik Србија
Руски научници раде на леку заснованом на крви опорављених

Како је утврђено, у 12 криптопродавница откривено је 645 понуда за продају производа у вези са ковидом-19, највише заштитне опреме, али нуђени су и лекови, „вакцине“, тестови, чак и један респиратор...

И програми специјализованих фирми за безбедност на интернету открили су понуде за продају крви са антителима.

Порекло крви није познато, али је за неке криптопродавнице на којима је понуђена откривено да су регистроване у Шведској.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала