Симбол Србије неће нестати: Орао крсташ поново на нашем небу /видео/

© Sputnik / Дејан СимићСрпска застава у Палати „Србија“
Српска застава у Палати „Србија“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Орао крсташ, птица која је симбол Србије, неће нестати. Овог пролећа национална популација најугроженије птице, орла крсташа, богатија је за чак два нова гнездећа пара.

Вишегодишњи напори орнитолога у заштити ове птице су се исплатили, истичу у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије, преноси РТС.

Јато птица - Sputnik Србија
Бачен отров поново изазвао помор птица код Бачке Тополе

На крајњем северу војвођанског Баната обитава последњи пар орлова крсташа, птице која краси националне симболе. Губитак станишта, убијање и тровање довели су крсташе на праг изумирања у Србији.

Суочени са забрињавајућом ситуацијом, орнитолози Друштва за заштиту и проучавање птица Србије у пролеће 2017. године започели су програм чувања гнезда. Циљ је био да се спречи узнемиравање и угрожавање последњег пара крсташа у најосетљивијем периоду године, када подижу потомство.

Од марта до јула орлове су надгледали и чували волонтери, чији је боравак на терену у претходне три године допринео успешном гнежђењу и излетању пет младунаца.

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаДонедавно је у Србији био само један пар орлова крсташа, а сада има пет парова
Симбол Србије неће нестати: Орао крсташ поново на нашем небу /видео/ - Sputnik Србија
Донедавно је у Србији био само један пар орлова крсташа, а сада има пет парова

„Срећан сам и изузетно поносан што након дугих година стрепње и неизвесности данас можемо да саопштимо да се орао крсташ враћа на небо изнад Србије. Ово је значајно достигнуће за нашу организацију и уопштено заштиту птица и природе у Србији“, истакао је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

На овом пројекту наши орнитолози сарађују са колегама из Мађарске, Чешке, Словачке и Аустрије, а примењују искуства углавном Мађара, који више од 40 година успешно раде на заштити орла крсташа.

Три гнездећа пара орлова крсташа јесу успех, али орнитолози поручују да и даље има разлога за бригу. Губитак станишта и хране и даље прете орловима.

Нови парови у многим деловима Војводине не могу да пронађу стара стабла на којима би направили своја велика гнезда. Пашњаци на којима живе текунице, омиљени плен крсташа, убрзано нестају услед преоравања.

Орао белорепан - Sputnik Србија
Због опасног отрова угинула женка орла белорепана

Стручњаке изузетно забрињавају учестали случајеви тровања дивљих птица и других животиња, а неки од њих овог пролећа догодили су се у непосредној близини станишта крсташа.

„Ове године смо поставили нове металне платформе за гнежђење орлова, наставили кошење зараслих пашњака, започели садњу дрвећа и обезбеђивање плена као додатне мере за опоравак популације крсташа. Апелујемо на грађане да буду савесни и пестициде у пољопривреди користе одговорно и према упутствима, а да случајеве намерног тровања животиња пријаве полицији и тужилаштву“, каже Мирјана Ранков из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Друштво планира да ове године први пут једног младунца орла крсташа обележи сателитским одашиљачем, како би имали бољи увид у понашање младих крсташа по напуштању гнезда.

Такав начин праћена пружа информације куда се птица креће, где лови, а уколико се предуго задржава на једном месту, могуће је посетити га и проверити да ли је са птицом све у реду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала