У Србији за два месеца без посла остало 15.000 људи

CC0 / пиксабеј / Криза
Криза - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар рада Зоран Ђорђевић изјавио је да је од увођења ванредног стања до 10. маја без посла у Србији остао 15.401 грађанин.

Он је на конференцији за новинаре после 96. седнице Социјално економског савета у Влади Србије новинарима рекао да је према подацима ПИО фонда на дан увођења ванредног стања у Србији порезе и доприносе уплаћивало 2.117.196 милиона грађана, а подаци од 10. маја показују да их има 2.101 290.

Према тој рачуници је 15.401 грађанин изгубио посао.

Навео је да је НСЗ изнела своје податке и додао да је у сарадњи са Светском банком започета реформа НСЗ, те да ће се тим послом наставити за око месец дана.

Министар Ђорђевић је казао и да је пре девет дана почео са радом е Водич о правима запосолених и да је у том периоду 11. 286 радника проверило свој статус.

Он је такође позвао све раднике да јавно укажу и обрате се инспекцији рада ако постоји кршење прописа или ако им је неко право полодавац ускратио.

Истиче да је поред казни важно и то што ће бити изложени јавној осуди сви који се оглушују о препоруке и прописе.

Упитан о појави корона вируса и смртним исходима корисника у геронтолошким центрима,Ђорђевић је казао да је током јучерашњег састанка са представницима Светске здравствене организације изнета оцена да су у Србији предузете адекватне мере.

Истакао је да све социјалне установе имају обавезу да достављају податке и да ће се када све прође бити направљена анализа како би се видело да ли је одговор на ову кризу био одговарајући.

„Трудио сам се да свој посао радим одговорно, проживљавао сам сваку ситуацију, безброј је непроспаваних ноћи, свака смрт је неповратна и нормално да осећате одговорност“, рекао је министар и додао ће свако ко није поштовао прописе и мере одговарати.

Истиче да су мере правовремено донете у договору са струком, а у циљу да се заштити популација у геронтолошким центрима која је уједно и најосетљивија.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала