Кинески министар: Неке политичке снаге у Америци гурају две земље на ивицу новог Хладног рата

© AP Photo / Ng Han GuanВанг Ји
Ванг Ји - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинески министар спољних послова Ванг Ји одржао је годишњу конференцију за новинаре на којој је, између осталог, истакао значај сарадње Кине и Америке без обзира на разлике и указао да у Пекингу није прошло незапажено да неке политичке снаге у Америци гурају две земље на ивицу новог Хладног рата.

Како је рекао, Кина и Америка морају да нађу пут за мирну коегзистенцију, без обзира на разлике у системима и култури.

„Кина и САД треба да нађу пут за мирну коегзистенцију и узајамно корисну сарадњу, да докажу да је то могуће међу земљама са различитим системима и културама“, рекао је Ванг новинарима.

Као земље које се највише равијају Америка и Кина, према његовим речима, сносе одговорност за глобални мир и развој. „Кина нема намеру да мења или замени САД, дошао је тренутак да САД престану са покушајима да мењају Кину“, поручује кински министар.

Кина позива Америку да престане да губи време на несугласице и да почне активну сарадњу у борби против вируса корона.

„За жаљење је чињеница да се, у тренутку када епидемија још није завршена, у САД шири и политички вирус и неки људи користе сваку прилику да нападну Кину“, рекао је министар и додао да неки амерички политичари игноришу чињенице и фабрикују лажи и теорије завере против Кине.

„Регистровали смо да неке политичке снаге у САД користе кинеско-америчке односе као таоца и гурају две земље на ивицу новог Хладног рата“, оценио је он.

Истовремено, поручује Ванг, Пекинг је отворен за сарадњу с међународном заједницом како би се утврдио извор вируса корона, али тај процес треба да буде ослобођен политике.

„Тај процес треба да буде професионалан, праведан и конструктиван. Праведан – то значи да се у трагању за извором искључи политичко мешање“, истакао је Ванг и нагласио да у том процесу мора

да се поштује и суверенитет свих држава. Кинеска страна је, додао је, и против „презумпције кривице“.

Ванг је говорио и о сарадњи с Русијом, истичући да ће заједничка борба две земље против ковида 19 створити чврсту основу за јачање даље сарадње.

„Не сумњам да ће искуство заједничке борбе Кине и Русије против епидемије у будућности бити подстрек бржем развоју сарадње наше две земље после епидемије“, рекао је министар.

Како је додао, Пекинг је спреман да удружи напоре са Русијом како би се криза претворила у нове могућности и да би се стабилизовала сарадња у традиционалним областима, као што је енергетика.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала