Нацистички гроб у џунгли Амазоније /видео/

© Flickr / David EversПрашума Амазоније
Прашума Амазоније - Sputnik Србија
Пратите нас
Гроб немачког нацисте дубоко у амазонској прашуми стоји и данас као подсетник на нацистичке планове и намере.

На гробу у једном бразилском селу на крсту је нацртана нацистичка свастика и натпис: „Жозеф Грајнер преминуо је на овом месту од грознице, 2. јануара 1936. године, у служби немачкој науци“.

Много се писало о бекству нацистичких злочинаца после Другог светског рата у Јужну Америку, међутим нацисти су пре тога кренули у научни поход у амазонску прашуму.

Од 1935. до 1937. године, нацистички научници и истраживачи предвођени Ото Шулц-Кампфенкелом, пробијали су се кроз бразилску прашуму у близини границе са Француском Гвајаном. Скупљали су животињске лобање, артефакте од урођеничких племена, ботаничке примерке и бележили топографске одлике реке Јари.

Немачки истраживачи били су смештени у близини племена Апараија и истраживали флору и фауну, и проучавали индијанску културу.

Током похода један од немачких помоћника Жозеф Грајнер је преминуо у џунгли, а преживели су поставили огроман крст, и на њега насликали кукасти крст који стоји у прашуми и дан данас.

Филм који су научници снимили у Бразилу по повратку у Немачку у биоскопима је постигао велик успех, али осим филма зоолог Шулц-Кампфенкел дошао је на идеју настањивања тог простора, односно освајања за потребе Рајха.

Он је освајачки план је током Другог светског рата представио Хајнриху Химлеру, али план је остао неиспуњен.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала