Каква су ваша права ако сте уплатили летовање у агенцији до 15. марта? Шта покрива путно осигурање?

CC BY 2.0 / / Плажа на Криту
Плажа на Криту - Sputnik Србија
Пратите нас
Право на заменска путовања, такозване ваучере, имају путници који су потписали уговор са агенцијом до 15. марта, а те ваучере моћи ће да искористе до краја следеће године, рекао је директор ЈУТЕ Александар Сеничић. Сеничић каже да осигуравајуће куће неће покривати трошкове здравственог осигурања у случају лечења од заразе ковидом 19.

Према његовим речима, у Србији је до 15. марта око 240.000 путника уплатило путовање, а уколико ваучер не искористе до краја следеће године, новац ће им бити враћен од 1. јануара 2022.

„Заменска путовања могу да користе кад год хоће, кад год се одлуче, морају бити у контакту са својом туристичком агенцијом, то важи за сва путовања за која су потписани уговори до 15. марта“, рекао је Сеничић.

То значи да уколико би путници данас уплатили путовање не би имали право на заменско путовање, односно ваучер, већ би путовали у складу са Законом о туризму.

Упитан да ли очекује да ће бити цене аранжмана веће због ограниченог броја људи у хотелу или јефтиније како би привукле туристе, Сеничић каже да за сада нема промена цена и да су на истом нивоу у којем су уговорене.

Плажа у Грчкој - Sputnik Србија
Сазнајемо: До Грчке ипак пуним аутомобилом — која су правила још на снази

„Важно је да видимо какав ће одзив бити и како ће се развијати ситуација на терену, од тога ће зависити политика цена. Ја не верујем да може доћи до неког великог поскупљења, више сам мишљења да може доћи до смањења цена у одређеним терминима уколико желе да попуне постојеће капацитете“, рекао је Сеничић за Танјуг.

Истиче да због вируса страх још влада у целој Европи и да не верује да ће велики број људи ове године путовати.

Важно је, додаје, сачекати протоколе и видети како ће изгледати смештај у хотелима у Турској и Грчкој, јер, каже, то још није познато.

„Видећемо да ли ће хотели моћи да буду попуњени у већем проценту од тих 50 до 60 одсто како се прича. Уколико буде тако, онда морамо бити спремни на то да неки хотели неће бити отворени, јер им се финансијски неће исплатити“, каже Сеничић.

Туристима ће, уколико хотели које су одабрали не буду радили, агенција ће понудити алтернативу, а у крајњем случају, они могу да траже ваучер.

Само 10 одсто отказаних путовања за јун

Сеничић каже да је за јун до сада отказано само 10 одсто туристичких путовања, а први поласци из Београда, Новог Сада и Ниша за Грчку најављени су од 20. јуна и са одласком те прве групе започињемо сезону.

Како је навео, највећи број агенција у нашој земљи планира поласке за почетак јула.

С обзиром да туристи имају могућност заменских путовања, за сада се, наводи Сеничић, 60 одсто путника опредељује да ипак ове године отпутује на море, 20 одсто је оних који се премишљају, а неких 17 до 20 одсто је одлучило да неће летовати.

У јуну се очекује да ће на море отпутовати неколико хиљада путника, а иначе се током сезоне очекује да ће између 150.000 до 200.000 наших грађана отпутовати у Грчку, додао је директор „Јуте“.

„То је око 30 одсто онога што иначе обавимо сваке године“, навео је он.

Сеничић каже и да „Јута“ више неће предлагати отказивање путовања, с обзиром да постоје јасни протоколи бар за четири земље у које наши туристи највише путују - Грчку, Црну Гору, Бугарску и Турску.

© Sputnik / Варвара Гертье / Уђи у базу фотографија„Јута“ више неће предлагати отказивање путовања, с обзиром да постоје јасни протоколи бар за четири земље у које наши туристи највише путују - Грчку, Црну Гору, Бугарску и Турску
Каква су ваша права ако сте уплатили летовање у агенцији до 15. марта? Шта покрива путно осигурање? - Sputnik Србија
„Јута“ више неће предлагати отказивање путовања, с обзиром да постоје јасни протоколи бар за четири земље у које наши туристи највише путују - Грчку, Црну Гору, Бугарску и Турску

„Важно је да знамо да за повратак у Србију није потребан тест, важно нам је да знамо да рецимо за улазак у Бугарску, Грчку, Црну Гору, Хрватску и БиХ није потребан тест и то је оно што омогућава људима да организују нека путовања“, рекао је Сеничић и додао да ускоро почињу и организована путовања по Србији.

Када је реч о јуну, наводи, од 15. јуна почиње улазак страних туриста у Грчку, а тада се, истиче он, очекује да слично буде и када је реч о Црној Гори и Бугарској.

Осигуравајуће куће ипак ће покрити одређене трошкове

С обзиром да су се осигуравајуће куће изјасниле да неће покривати трошкове лечења од Ковид 19 путницима који се одлуче на путовање ван земље, Сеничић каже да ће осигуравајуће куће ипак покрити већи део трошкова - од прегледа, анализа, евентуалних снимања, па чак и теста на корону.

„Када је реч о Ковиду 19, уколико лекар претпоставља да би могло да буде вирус корона, он ће наложити тестирање, чак и тај тест који је најскупљи у целој тој форми је такође покривен полисом здравственог осигурања“, објаснио је Сеничић.

Плажа Трулос на Скијатосу - Sputnik Србија
Неће бити потребни тестови за пет омиљених летовалишта Срба

Оног тренутка када се дијагностикује да неко од туриста има Ковид 19, он не може много да бира, већ мора да поступа у складу са протоколима у тој земљи.

Уколико му живот није угрожен и нису изражени симптоми онда је мера карантинско збрињавање у периоду од 14 дана.

„Тог тренутка све трошкове по питању карантина не покрива осигуравајућа кућа“, истиче Сеничић.

Према његовим речима, тренутно су у току интензивни разговори са Грчком, Турском, Црном Гором и Бугарском о томе да једна од мера, у смислу подршке људима који желе да проведу летовање у тим земљама, буду формирани центри за карантин.

„То значи да ће држава у којој се наш држављанин налази покривати комплетне трошкове лечења и карантинског боравка, а онда бисмо повратак са те дестинације организовали заједно са туристичком агенцијом и вероватно уз помоћ осигуравајуће куће“, закључио је Сеничић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала