Руски научник: И рибе имају проблеме у бестежинском стању

© Фото : Roscosmos/Oleg ArtemyevПоглед на Земљу са Међународне свемирске станице
Поглед на Земљу са Међународне свемирске станице - Sputnik Србија
Пратите нас
Експерименти са рибама на Међународној свемирској станици (МСС) показали су да се код њих појављују слични проблеми са бестежинским стањем које имају и копнене животиње, изјавио је заменик директора руског Института за медицинске и биолошке проблеме Руске академије наука Владимир Сичов.

„Учествовали смо у јапанском експерименту са рибама на МСС. Испоставило се да рибе у бестежинском стању пате од истих проблема као и копнене животиње“, рекао је он.

Према речима Сичова, научници су сматрали да то не би требало да се деси, јер се рибе у води већ налазе у бестежинском стању.

„Међутим, код риба је откривен велики број различитих промена у органима, мишићима и костима, да то наводи на неутешну помисао: бестежинско стање је много озбиљније него што нам се чини. За сада не знамо колико су те промене реверзибилне за рибе и колико дуго неће бити тако важне за њихов живот, као код копнених животиња“, појаснио је он.

Сичов је додао да руски научници такође учествују у низу америчких експеримената на Међународној свемирској станици. Ови експерименти показали су да су мишеви изложени великом стресу приликом слетања на Земљу.

„За нас је то интересантно из једног простог разлога ─ мишеве спуштају на Земљу када већ нису живи, него су препарирани. На нашем биосателиту ‘Бион-М’ мишеви доживљавају стрес током слетања те се, сходно томе, ефекти боравка у свемиру ‘бришу’. Осим тога, Американци обављају део експеримената са женкама“, рекао је Сичов.

Раније је Институт за биомедицинске проблеме Руске академије наука предложио да се у свемирском броду „Федерација“ током његовог првог беспилотног лета на Месец пошаљу мишеви.

Према речима Сичова, разлог да се употребе мишеви је управо зато што су њихово понашање и реакција на космичке услове већ добро проучени. Њих су слали на повратној летелици „Бион М1“, а 2023. године се планира лансирање другог биосателита „Бион М2“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала