Јапанци изазвали марсотрес да би открили како је настала црвена планета /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
Јапански научници вештачки су изазвали марсотрес, односно симулацију сеизмичког покретања тла на тој планети. На тај начин дошли су до података који би могли да помогну у тражењу одговора на питање како је настала црвена планета.

Од чега је и како је настао Марс, питање је на које научници још немају потпун и поуздан одговор, а помоћ у његовом тражењу могли би да дају истраживачи са Универзитета у Токију, пише Спејс.ком.

Структура на Марсу - Sputnik Србија
На Марсу текла река дуже од 100 хиљада година /видео/

Професор Кеисуке Нишида и његови сарадници симулирали су у лабораторији на Земљи прави марсотрес, односно сеизмичко померање тла на Марсу. То су урадили тако што су користили легуру гвожђа и сумпора, јер се претпоставља да горњи слој Марсовог језгра има исти састав.

Излажући легуру загрејану на 1.500 степени притиску од 13 гигапаскала, измерили су брзину сеизмичких таласа који кроз њу пролазе. Регистрована је брзина од 4.860 метара у секунди, а све је снимљено икс-зрацима два синхротрона, уређаја за убрзавање електрона до огромних брзина.

Њихови подаци омогућиће даља истраживања порекла Марса и његовог састава, будући да детаљна истраживања на самој планети још нису могућа.

Планета Венера - Sputnik Србија
Руски научници доказали: Могућ живот на Венери, Марсу и Јупитеру

Како је казао Кеисуке Нишида, да бисмо сазнали детаље о Марсовом језгру, морамо да изучимо сеизмичке карактеристике легуре гвожђа и сумпора. Тако ће сеизмички подаци са самог Марса бити лакше праћени и може бити утврђено да ли је такав састав Марсовог језгра.

„Уколико састав није такав, ако се у Марсовом језгру налазе на пример кисеоник или силицијум, то може да значи да је и планета најближа нама претрпела велики ударац астероида из свемира убрзо пошто је рођена“, рекао је Нишида.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала