Лавров: Америка блокира усвајање конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
САД блокирају стварање механизма за верификацију Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја (КБТО) и истовремено размештају лабораторије по целом свету, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након онлајн-састанка земаља чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

Према његовим речима, током данашњег састанка поменуто је да стратегија колективне безбедности до 2025. године, коју су усвојили шефови држава-чланица ОДКБ, садржи налог Министарствима спољних послова да спроведу заједничке акције, чији је циљ јачање режима поменуте конвенције. Важно је да се, како каже, у оквиру конвенције све државе обавежу да ће осигурати потпуну транспарентност својих биолошких активности изван националних територија.

„То се, пре свега, односи на Сједињене Америчке Државе, које тренутно једине блокирају такав верификациони механизам у оквиру конвенције, а паралелно с тим спроводе војно-биолошке активности по целом свету, укључујући у близини наших граница“, истакао је Лавров.
Лаборант у Центру Ричард Лугара у Грузији - Sputnik Србија
Лавров: Америчке биолошке лабораторије налазе се дуж руских граница

Он је додао да Русија води интензиван билатерални дијалог са партнерима из ОДКБ о тим темама.

„Већ смо потписали одговарајући споразум са Таџикистаном, сарађујемо са Јерменијом и Казахстаном. Ово је такође велики део посла који би требало да обезбеди испуњење обавеза садржаних у Конвенцији о биолошком оружју, о недопустивости преусмеравања било које биолошке активности на војне потребе“, закључио је руски министар.

Раније је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио да је вирус корона још један разлог за размишљање о потреби веће транспарентности у сфери биолошког оружја.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала