Русија: Откривени тајни експерименти у лабораторији Пентагона у Грузији

Пратите нас
Упркос саопштењима Грузије да лабораторију „Ричард Лугар” у потпуности финансира Тбилиси, истраживања, заправо, плаћа Пентагон, који спроводи експерименте о примени инсеката као преносилаца опасних болести, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Упркос изјавама да, наводно, влада Грузије у ’потпуности контролише и финансира‘ ову биолошку лабораторију, као и истраживања која се у њој врше, чињенице показују да њоме руководи и финансира је војска Сједињених Америчких Држава и структуре повезане с њом. У прилог томе иду и експерименти који се спроводе у оквиру овог биолошког објекта о примени инсеката као преносилаца веома опасних биолошких агенаса и узрочника инфекција, као и опремање муниције отровним супстанцама или инфективним агенсима“, пише у саопштењу на сајту руског Министарства.

Наведено саопштење је одговор на реакцију грузијског Министарства спољних послова о „грубој и агресивној дезинформацији“ Русије.

Руско министарство наглашава да Тбилиси покушава да одврати пажњу од „војно-биолошке активности страних држава“ у оквиру центра и жели да прикрије активности „Управе за медицинска истраживања копнених трупа САД—Грузија“, која је дислоцирана у Грузији.

„Поздрављамо исказану спремност грузијске стране да организује посету руских стручњака Грузији ’у складу са предвиђеним механизмом Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја (КБТО)‘, иако подсећамо да је једини инструмент ’арбитраже‘ по Конвенцији обавеза држава-учесница да се ’консултују и узајамно сарађују у решавању свих питања, која могу да настану у односу на циљеве или у вези с испуњавањем одредби КБТО‘ (члан V)“, истиче се у саопштењу.

Министарство спољних послова Русије наглашава да посета подразумева „билатерални формат“, без прикључивања представника других држава. Русија је спремна да направи изузетак за сараднике Пентагона, акредитоване у центру „Лугар“.

„Од грузијске стране очекујемо званичну реакцију на нашу ноту од јуна 2019. године, уз захтев да се доставе неопходна појашњења о модалитету могуће посете“, додаје се у саопштењу руског Министарства.

© AP Photo / Patrick SemanskyБиолошка лабораторија
Русија: Откривени тајни експерименти у лабораторији Пентагона у Грузији - Sputnik Србија
Биолошка лабораторија

Претходно је директор грузијског Центра за контролу над болестима Амиран Гамкрелидзе изјавио да је лабораторија „Лугар“ спремна да прими руске стручњаке. Пре тога, Министарство спољних послова Русије саопштило је да Москва чека од Тбилисија одговор на захтев о посети руских стручњака Истраживачког центра „Лугар“.

Америчка биолабораторија у Грузији

Руска страна је више пута изразила забринутост због активности Пентагона „у размештању својих биомедицинских лабораторија у непосредној близини руских граница“. Министарство спољних послова Русије у том смислу упозорило је на такозвани „Истраживачки центар за истраживање јавног здравља Р. Лугар“ у предграђу Тбилисија, под чијим покровитељством је „регистровано“ одељење за медицинска истраживања копнене војске САД.

Москва сматра да америчке и грузијске власти покушавају да сакрију прави садржај и фокус активности војне јединице америчке војске која проучава посебно опасне заразне болести. Грузијска страна сматра да су бојазни непотребне и тврди да се лабораторија бави искључиво научним истраживањем.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала