Битка тек почиње: У Приштини нова Влада и нови жестоки протести

© AP Photo / FLORION GOGAПриштина, полиција
Приштина, полиција - Sputnik Србија
Пратите нас
Уставни суд Косова готово у поноћ између среде и четвртка одлучио је да је у складу са Уставом декрет председника Косова Хашима Тачија о одређивању Авдулаха Хотија из Демократског савеза Косова за мандатара за премијера Косова. Тиме се стекла могућност да се формира нова влада, а да Аљбин Курти у Приштини покрене жестоке протесте.

Питање је, хоће ли Курти, чија је влада смењена пре готово два месеца уопште пристати на мирну примопредају власти.

Нова владa брзо, Курти спреман за протесте

Политиколог са Косова Рамуш Тахири за Спутњик каже да ће Курти испоштовати одлуку суда, али да ће као јака опозиција покренути свакодневне протесте на улицама Косова. Како каже, то ће бити „протест улице, а преко улице нико не може добити власт“.

„Уставни суд је донео одлуку и дао за право паралманетарној већини као и свугде у свету да формира владу. Суд је такође усвојио, или боље да кажем, потврдио принцип који важи за све парламентарне демократије - да већина у парламенту формира владу. Самоопредељење је као странка која је имала навише гласова на протеклим изборима тражила да има право првенства да само може да формира владу. Уставни суд је рекао да то није правило, већ да се влада формира од већине у парламенту,“ објашњава нам Тахири.

Дијалог и са Америком и са ЕУ

Самоопредељење не сматра, додаје он, да је суд у праву и затражили су мишљење и од Венецијанске комисије. Неће се ништа променити јер је то само саветодавно мишљење, тако да наш саговорник очекује да се нова влада формира најкасније у понедељак.

„Ситуација је сад јасна иако се Самоопредељење са њом не слаже. Правно гледано, Курти не може ништа да уради,“ додаје наш саговорник.

Тахири каже да је за очекивати да са новом владом одмах буду покренути и преговори са Београдом.

„Косово мисли да Мирослав Лајчак није добар избор за преговарача од стране ЕУ, али то није на Приштини да одређује нити да оцењује. Да ли ће ЕУ бити посредник само у неким темама, или свим, то зависи од договора свих страна. До сада се нису ни водили преговори о нормализацији односа две стране, неки су споразуми спроведени неки не, али као и сваки дијалог, то је разговор добре воље и ништа није наметнуто. Косовска страна жели да се активније укључи и Америка, јер је она увек била укључена у свако питање на Балкану,“ каже Тахири.

Протести ће бити свакодневница

Дарко Димитрјевић, политиколог са Косова и Метохије подсећа да на Косову преовлађује мишљење да је Уставни суд под утицајем Хашима Тачија, и у том смислу очекује да ће бити масовних протеста Самоопредељења на косовским улицама у будућности. С друге стране, и он сматра да ће Курти мирно предати власт, али да ће наставити политичку борбу, док ће нова влада бити усмерена превасходно на наставак дијалога Београд – Приштина.

„Познато је да америчка администрација има велики утицај на Косову и да ће вероватно брзо покушати да Београд и Приштину доведу за сто. Тачи је такву могућност већ и најавио рекавши да је вољан да преговара само са  Американцима, то јест, без посредника из ЕУ,“ каже он.

Американци се први огласили

Димитријевић сматра да Самоопредељење неће седети скрштених руку и да ће протествовати сваког дана и  подсећа да овај покрет иза себе има младу популацију на Косову као и наклоност цивилног друштва.

„Одржали су већ неке тест –протесте, најављују их још, и милим да ће се тај вид политичке борбе само интензивирати,“ мишљења је Димитријевић.

Међу првима после одлуке Уставног суда огласила се амбасада Америке на Косову која је одлуку поздравила и нагласила да она мора да се поштује и да је обавезујућа. Тачи је рекао да ова одлука показује да је Косово изграђено на јаким темељима и да има стабилну демократију, која одговара вољи народа у целини, и позвао све институције да одлуку што пре спроведу.

Аљбин Курти лидер „Самоопредељења“ истако је да ће њихов правни тим размотрити одлуку Уставног суда, и додао да ће они своју борбу наставити заједно са народом против корумпиране политичке касте на Косову.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала