Русија и Француска: Обновити преговоре о контроли над конвенционалним наоружањем

© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаРакетни системи
Ракетни системи - Sputnik Србија
Пратите нас
У заједничком извештају руских и француских сенатора, француски парламентарци позвали су да се отпочну преговори о обнови контроле над конвенционалним наоружањем у Европи, изјавио је шеф међународног одбора Савета Федерације Русије Константин Косачов.

На седници одбора Савета Федерације Русије разматран је извештај о стању руско-француских односа, који су припремили Савет Федерације и француски Сенат.

Косачов се нада да ће представљање извештаја бити могуће пре краја пролећног заседања.

„Документ садржи позив француских колега да се без одлагања започну преговори о поновној контроли над конвенционалним наоружањем у Европи”, истакао је он.

Сенатор је подсетио да су Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ) ратификовали Русија и још три државе, али ниједна земља-чланица НАТО-а није ратификовала прилагођени споразум у парламенту.

Он је такође истакао да су француске колеге, „у делу извештаја који се тиче међународне безбедности, успеле да избегну искушење и понове ставове којих се држе Брисел и НАТО”.

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZНАТО
Русија и Француска: Обновити преговоре о контроли над конвенционалним наоружањем - Sputnik Србија
НАТО

Француски законодавци, нагласио је он, предлажу обнављање међународних преговора о споразумима у области безбедности, не сводећи их само на руско-амерички формат разматрања.

„По мишљењу француских колега, Москва и Париз могли би да постану покретачка снага у обнављању дијалога о будућности у области контроле над наоружањем”, истакао је руски сенатор.

Према његовим речима, француска страна такође сматра да је важно интензивирати дијалог међу одбрамбеним институцијама две земље, као и сарадњу у сфери сајбер безбедности. Поред тога, наглашена је и деструктивна улога санкција.

Руско-француски тимови посветили су пажњу и анализи настанка и могућих начина регулисања сукоба на Блиском и Средњем истоку и у Северној Африци, као и Украјини, за чије питање остаје од велике важности испуњавање Минских споразума.

Споразум о контроли над конвенционалним наоружањем

Подсетимо, првобитни ЦФЕ Споразум 1990. године потписало је 16 чланица НАТО-а и шест чланица Варшавског пакта, постављајући подједнака ограничења за оба блока по питању пет категорија конвенционалног наоружања и војне опреме, укључујући тенкове, борбена оклопна возила, артиљерију, офанзивне хеликоптере и борбене авионе.

Москва - Sputnik Србија
Русија се повукла из Споразума о конвенционалном наоружању

„Прилагођена“ верзија Споразума потписана је 1999. године, али су чланице НАТО-а одбиле да га ратификују док Русија не повуче своје трупе из Грузије и отцепљеног молдавског региона Придњестровље.

У децембру 2007. године, Русија је наметнула једнострани мораторијум на примену Споразума, наглашавајући његову „тривијалност“ у односу на планове НАТО-а да појача своје војно присуство у Источној Европи и чињеницу да је Алијанса одбила да ратификује прилагођену верзију.

Новембра 2011. државе-чланице НАТО-а саопштиле су да више неће делити информације о конвенционалном наоружању и трупама са Русијом. У новембру 2014. године, Русија је суспендовала имплементацију ЦФЕ Споразума.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала