Прогнозе стручњака: Када ће се српска економија вратити на ниво пре короне

CC0 / пиксабеј / Економија
Економија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Како Србија постепено излази из епидемије вируса корона, тако економија постепено оживљава. Страни инвеститори се неће повлачити и биће у нашој земљи дугорочно, а стручњаци процењују да ће се економија потпуно опоравити за највише две године, ако епидемиолошка ситуација буде повољна у септембру.

О економији, геополитици и здравству стручњаци су дискутовали на међународној конференцији „Свет после вируса корона“, одржаној у петак 29. маја. Том приликом, они су за Спутњик прогнозирали шта ће бити са српском економијом у наредном периоду.

Опоравак економије за две године

Директорка за регулаторну реформу НАЛЕД-а Јелена Бојовић каже да је веома тешко проценити када ће се економија вратити на ниво на ком је била пре почетка кризе изазване вирусом корона, али да постоје оптимистичне прогнозе.

© Sputnik / Бранко МаксимовићЈелена Бојовић на конференцији „Свет после вируса корона“
Прогнозе стручњака: Када ће се српска економија вратити на ниво пре короне - Sputnik Србија
Јелена Бојовић на конференцији „Свет после вируса корона“
„Прогнозе су да ће бити потребно између 12 и 24 месеца до потпуног опоравка, али све зависи од тога шта нас чека у септембру, а то је нешто што ће нам рећи медицински стручњаци“, истакла је Бојовићева за Спутњик.

Она каже да су истраживања која су спровели показала да су мала предузећа, која имају до 10 запослених, и компаније које су старе од једне до три године, биле најосетљивије.

Економска криза у време пандемије коронавируса - Sputnik Србија
Најгоре је прошло: Колико је корона уздрмала економију Србије, региона и света /видео/

„Они су били ти који су брзо затворили своје пословање и потпуно прекинули рад. Неки су чак и отпустили своје раднике, а велики број предузетника, више од 6.000 њих, привремено је обуставило своју делатност. Ипак, очекује се да се они најбрже врате“, процењује Бојовићева.

Највише претрпели они који су радили

Она напомиње да ће опоравак предузетника који нису прекинули са радом током кризног периода, а имали су пад прихода од 20 до 50 одсто, бити дужи – од шест до 20 месеци.

© Sputnik / Бранко МаксимовићЕкономски стручњаци на конференцији „Свет после вируса корона“
Прогнозе стручњака: Када ће се српска економија вратити на ниво пре короне - Sputnik Србија
Економски стручњаци на конференцији „Свет после вируса корона“

Бојовићева истиче да су најјаче економске ударце претрпели туризам, угоститељство и саобраћај.

„Очекујемо да ће у року од шест месеци доћи до одређеног опоравка других сектора који су претрпели удар од 20 до 30 одсто смањења прихода“, оцењује Бојовићева.

Страни инвеститори у Србији дугорочно

Потпредседник Савета страних инвеститора Дејан Турк истиче да страни инвеститори имају своје интерне и глобалне проблеме, али да су у Србији дугорочно.

„Прво међу највећим питањима у овом тренутку је како ће домаћинства бити спремна на потрошњу и да ли ће људи у џепу имати новац за трошење? Друга ствар је каква је финансијска ситуација државних финансија, а трећа, која је нарочито битна, колико ће бити стечаја и колико ће бити фирми које су и даље спремне да инвестирају? Четврто питање, које ме највише брине је људски капитал, односно, да ли ћемо задржати људски капитал у фирмама“, објашњава Турк.
© Sputnik / Бранко МаксимовићДејан Турк на конференцији „Свет после вируса корона“
Прогнозе стручњака: Када ће се српска економија вратити на ниво пре короне - Sputnik Србија
Дејан Турк на конференцији „Свет после вируса корона“

Он је указао на то да је у претходном периоду било много отказа и да ће их вероватно бити и у наредном периоду, али је и истакао да фирме без правих људи не могу да функционишу.

Добре прилике за Србију и инвеститоре

На питање да ли ће се инвеститори повлачити из Србије, Турк одговара негативно, али напомиње да је у појединим гранама као што су туризам и угоститељство било много проблема, који ће се сигурно још неко време задржати.

„Ту има веома мало страних инвеститора. Мислим да су они наставили инвестирање јер је ту радна снага добра и можда мало јефтинија. Неки капацитети, продукција, сервиси, читава ИЦТ индустрија – мислим да ће ту бити добрих прилика за Србију и стране инвеститоре“, оцењује Турк.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала