Бивши украјински председник: Одустајањем од нуклеарног оружја Кијев изгубио 250 милијарди долара

© Wikipedia / Vitaly V. KuzminРакета УР-100Н (СС-19 „Стилето“)
Ракета УР-100Н  (СС-19 „Стилето“) - Sputnik Србија
Пратите нас
Компензација Украјине након потписивања Будимпештанског меморандума могла би бити око 250 милијарди долара, изјавио је први председник ове земље Леонид Кравчук у интервјуу за портал „Гордон.уа“.
„Нуклеарно оружје које је отишло у Русију било је тактичко. Постојали су носачи ‘Бекфајер’, чувени авиони. Они су такође отишли ​​у Русију. Ако се све израчуна, то је негде око 250 милијарди долара“, рекао је бивши украјински лидер.

Он је признао да није било директног разговора о компензацији тог износа. Кравчук је у интервјуу додао да је Украјина имала око 46 нуклеарних бојевих глава на чврсто гориво, а остале су биле на течно гориво, које је представљало озбиљну претњу за животну средину.

„Хемичари су ми говорили да ако се оно излије негде на територији државе, земља деценијама, па и дуже, неће бити употребљива“, рекао је бивши шеф државе.

Кравчук је истакао да су све ракете базиране у Украјини биле послате у Сједињене Америчке Државе.

Украјина се одрекла нуклеарног оружја након потписивања Будимпештанског меморандума 4. децембра 1994. којим је земљи гарантован територијални интегритет. Документ су такође потписале Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и Русија.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала