Карантин са утварама: Приче из изолацијe у уклетим кућама и објашњење феномена

CC0 / Пиксабеј / Уклета кућа
Уклета кућа - Sputnik Србија
Пратите нас
Извештаји о паранормалним активностима учесталији су од почетка пандемије. Џон Тени, бивши водитељ ТВ емисије „Истеривачи духова“, који себе описује као истраживача паранормарлног, рекао је да је пре избијања месечно добијао око пет позива од људи који тврде да су наилазили на духове. Сада добија десет позива недељно.

До сада смо сви открили колико је заиста стресна самоизолација. Чак ни ако не живите сами и у карантину сте били са својим најмилијима, време проведено у четири зида има утицај на ментално здравље, а поготово на физичко. Замислите да сте у самоизолацији са духовима...

Ево прича људи који су имали среће – или је нису имали – да карантин проведу са утварама.

Лидија Аксјонова, виси науцни сарадник Тајмирског музеја и унука шамана - Sputnik Србија
Могу да комуницирају са духовима, a живе у Сибиру

Брижна дама у зеленом

Кери Данлап живи са својом дјевојком Александром Кол у једнособном стану у Њујорку. Данлап, који ради као наставник и организатор концерата, препричао је за „Њујорк тајмс“ свој први сусрет с духом који живи у стану. Данлап је рекао да је једне ноћи отишао у купатило, где је угледао даму која је била у зеленој униформи и исијавала светлост. Кад је упалио светло, она је нестала. Пре неколико недеља, дама га је поново посетила.

Овај тридесетједногодишњак је рекао да се ноћу често отима са својом девојком око малог покривача. Пре неколико недеља, Данлап се пробудио током ноћи јер је мислио да његова девојка Александра намешта прекривач њему преко ногу. Међутим, када је покрет престао, она уопште није лежала у кревету поред њега. Кери ју је позвао, али није било одговора. Неколико минута касније девојка је дошла из купатила. Данлап је у међувремену открио да су пријатељи од којих је пар изнајмио стан такође видели даму, коју су описали као азијаткињу ситног раста.

Љубоморни Матеј

Џени Кован (26), која ради као неговатељица, тврди да је њена кућа била уклета још из времена кад је похађала факултет. Млада жена је духа назвала по апостолу Матеју – јер се надала да ће приказа бити као она. Она је рекла да се дух обично чује, добиру звукови некога ко ноћу трчи горе-низ степенице. „Веома јасно скреће пажњу“, рекао је Џенин супруг Вил. Оба супружника се слажу да Матеј више воли Џени.

„Културна еволуција“ мајмуна практично се не разликује од  њиховог технолошког напретка... - Sputnik Србија
Каталог људске глупости: Од пада с дрвета до детерџента као лека

Након што се у марту брачни пар самоизоловао, Вил је одлучио да ујутро користи купатило за госте, јер није желео да узнемирава Џени, која је радила ноћне смене откад је избила пандемија. Према Вилу, Матеј није ценио његову промишљену одлуку.

Тридесетједногодишњак, који ради као рачуновођа, рекао је да га је у три наврата Матеј поливао хладном водом док се туширао. Вил тврди да није било проблема са водоводом. Сваки пут када га је полила хладна вода, открио би да је славина за топлу воду заврнута.

Враголасти библиофили

Брент Андервуд, који живи у Калифорнији, наишао је на оно што је описао као фантомска бића. Тврди да су једне ноћи књиге почеле да лете с његове полице, што га је подстакло да позове ловца на духове, који је за инцидент окривио дечје духове који живе у његовој кући. Инцидент је Брента веома уплашио, а он сада спава искључиво са упаљеним светлом.

„То је посебно изазовно током карантина, јер не могу никога другога да позовем да буде са мном. Кад сте сами, то је још више него застрашујуће. Можда је смешно, али спавам са палицом за голф и упаљеним светлом у дневном боравку“, рекао је Брент.
Ванземаљци отимају краву - Sputnik Србија
Убица ванземаљаца бежи са уклетог ранча

Ветар само, ништа више

Адријан Гомез, који ради у информатичкој подршци, себе описује као прилично рационалну особу, али каже да су га догађаји у његовој кући направили ликом из хорор филма. Гомез се изоловао у Лос Анђелесу. Једне ноћи, брава на улазним вратима почела је да зуји тако снажно и гласно да се чула са друге стране стана. Када је изашао да провери шта је изазвало буку, није видео никога напољу. Средином априла догодио се још један инцидент. Сенка на прозору у његовој соби почела је снажно да се тресе упркос чињеници да је прозор био затворен, а сенка на другом прозору остала је апсолутно мирна. Након што је прегледао сенку, није пронашао бубе, птице или било која друга створења која би могла произвести звук.

Једне ноћи чуо је кораке изнад главе, али каже да нико не живи изнад њих. „Ја сам прилично рационална особа, покушавам да мислим: „Које су разумне, опипљиве ствари које би то могле изазвати? “ Али када немам те одговоре, почињем да мислим: „Можда се нешто друго догађа“, рекао је Гомез за Њујорк тајмс.

Како објаснити уклете куће и духове

Џон Тени, који је све ово истраживао, каже да у већини случајева које добија постоји природно објашњење, напомињући како сви мистериозни звукови које људи сада чују одувек постоје, али једноставно их нису приметили.

„Кад сунце излази и кућа почне да се загрева, људи су обично на путу до посла – нису навикли да чују како цигле пуцкетају и дрво се шири. Није да кућа није испуштала те звуке, него једноставно нису имали времена да то примете“, рекао је он за Њујорк тајмс.
Црква на врху планине - Sputnik Србија
Вражји камен: Црква на југу Србије у којој се нико не венчава и не крсти

Курт Греј, ванредни професор на Универзитету Северна Каролина, каже да током бурних времена постоји додатни нагон да се пронађе смисао у хаосу, због чега се људи понекад могу препустити ирационалном.

Ови мистериозни сусрети, примећује професор Греј, такође би могли бити споредни ефекти усамљености. „У карантину сте физички затворени и психолошки затворени. Ваш се свет сужава. Заробљени сте код куће, потребан вам је људски контакт – утешно је помислити да је овде с вама натприродни агент“, рекао је Курт Греј.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала