Кон о мерама које би морале да се спроводе да би се сви вратили на посао

© Sputnik / Бранко МаксимовићПредраг Кон на конференцији „Свет после вируса корона“
Предраг Кон на конференцији  „Свет после вируса корона“  - Sputnik Србија
Пратите нас
Коронавирус у Србији слаби, а стручњаци тврде да постепено излазимо из епидемије. Иако ће се појављивати током лета, епидемиолошки „џепови“ неће покварити епидемиолошку ситуацију. То значи да је само питање тренутка када ће се људи вратити на радна места у пуном саставу. Које ће мере морати да се поштују када се то догоди?

О томе смо, током међународне конференције „Свет после короне“, одржане у петак 29. маја, разговарали са епидемиологом др Предрагом Коном, који је истакао да ће предузећа морати да и даље поштују све мере које су до сада биле на снази.

© Sputnik / Бранко МаксимовићЧланови кризног штаба на конференцији „Свет после вируса корона“
Кон о мерама које би морале да се спроводе да би се сви вратили на посао - Sputnik Србија
Чланови кризног штаба на конференцији „Свет после вируса корона“

Мере на радним местима

Ипак, он је напоменуо да се налазимо у динамичном процесу, што значи ће се мере мењати у складу са епидемиолошком ситуацијом и да неће бити неопходне када вирус више не буде циркулисао.

„Докле год је вирус у циркулацији има смисла водити рачуна о дистанци, која, евентуално, може да буде мања, јер долазе топлији дани. Говорили смо о дистанци од два метра, која је потпуно безбедна, а ако је мања од тога – треба ставити маску. То су основне мере“, истакао је Кон и додао да је ношење маски на радним местима на којима није могуће обезбедити физичку дистанцу - најлакше решење.

Он је напоменуо да предузећа треба да поставе дезо-баријере и дезинфекциона средства, као и да се кетеринг не препоручује.

© Sputnik / Бранко МаксимовићПредраг Кон и Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији „Свет после вируса корона“
Кон о мерама које би морале да се спроводе да би се сви вратили на посао - Sputnik Србија
Предраг Кон и Дарија Кисић Тепавчевић на конференцији „Свет после вируса корона“

Неће бити кажњавања

Према његовим речима, фирме ће саме правити планове за спровођење мера, али њихово непоштовање се неће кажњавати, осим у случају да се велики број људи зарази и тиме се епидемиолошка ситуација промени.

„У зависности од тога да ли се ради о мањем, средњем или већем предузећу постоје одговарајуће обавезе у склопу рада“, рекао је Кон и најавио да ће у наредном периоду о томе бити донета уредба.

Аспимптоматски пацијенти ризични

Упитан да ли ће се тзв. епидемиолошки „џепови“ и даље појављивати и колико су опасни, Кон одговара да ће их повремено бити, али да у летњем периоду нису опасни – углавном ће се јављати блага и асимптоматична обољења. Ипак, постоји могућност да асимптоматски случајеви нанесу штету чак и преко лета.

Ковид болница КБЦ Драгиша Мишовић - Sputnik Србија
Заражене 54 особе, преминула једна особа

„Опасно је да човек, који уопште не зна да је инфициран, дође до осетљиве особе која, нажалост, може да добије озбиљну форму болести и поред тога што ће ускоро престати да се бележе и смртни исходи“, објаснио је Кон.

Кон је истакао да улазимо у безбеднији период, јер вирус више нема потенцијал да се подигне до нивоа на ком се раније налазио. По његовом мишљењу, маске и рукавице се више неће носити у јулу, а можда чак и у јуну.

Он је напоменуо да излазимо из епидемије, што подразумева да ће се, у наредних неколико недеља, вирус појављивати само спорадично. Ипак, о крају епидемије још нема речи.
© Sputnik / Бранко МаксимовићО крају епидемије још нема речи
Кон о мерама које би морале да се спроводе да би се сви вратили на посао - Sputnik Србија
О крају епидемије још нема речи
Очи упрте на јужну хемисферу

Како је рекао, епидемиолошка ситуација добрим делом зависи и од онога што се дешава на јужној хемисфери, где је почело преношење вируса из једне земље у другу.

„Свака та земља мора да издржи свој период епидемије, а тада ће тачно доћи време да се вирус врати на северну хемисферу. Ми не можемо ништа друго него да пратимо ситуацију, јер је ово прва сезона овог вируса, прва година, па ћемо видети да ли ће опстати и да ли имамо сезонску болест“, објашњава Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала