Русија осудила напад на руског новинара у Минеаполису: У питању је неоправдана суровост

© AP Photo / Julio CortezНереди у Минеаполису
Нереди у Минеаполису - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва осуђује намерно коришћење сузавца полиције Минеаполиса против новинара Михаила Тургијева и оцењује тај поступак као манифестацију неоправдане суровости, наведено је у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.
„Забринути смо због све веће учесталости полицијског насиља и неоправданог привођења када је реч о новинарима током њиховог извештавања о протестима који су избили у САД након убиства Џорџа Флојда. Сматрамо да је неприхватљиво да америчке безбедносне снаге користе специјална средства ─ гумене метке и сузавце, против представника медија након што су полицији показали новинарске легитмације“, истакао је руски спољнополитички ресор.

Министарство је подсетило да је недопустиво да представници медија буду изложени нападима полиције за време обављања своје професионалне дужности, као и на међународне обавезе осигуравања безбедности и несметаних активности новинара.

„Полазимо од тога да ће амерички надлежни органи спровести детаљну истрагу инцидената који су се догодили. Позивамо релевантне међународне структуре и невладине организације за људска права да на прави начин одреагују на ову самовољу“, саопштио је МИП.

МИП Русије - Sputnik Србија
Москва: Ово није први пут да полиција у Америци врши неоправдано насиље

Раније је саопштено да је полиција Минеаполиса користила гумене метке и сузавац како би растерала демонстранте у Минеаполису који протестују због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, као и да је намерно употребила сузавац против новинара. Повређен је дописник РИА „Новости“ Михаил Тургијев.

Иницијативу Министарства подржала и МИА „Русија севодња“

Поводом насиља над руским новинаром огласила се и новинска агенција МИА „Русија севодња“ захтевајући од америчких власти да детаљно истраже незаконит поступак полиције, који „нарушава не само америчке законе о слободи речи и информисања, већ и међународне норме, према којима су новинари заштићени од насиља“.

Агенција такође тражи да, након истраге америчких власти, одговорни за насиље над новинаром буду позвани на одговорност и добију правичну казну.

Убиство Џорџа Флојда

Широм САД настављени су протести због убиства Џорџа Флојда, које се догодило током интервенције полиције у Минеаполису. У Детроиту је током протеста преминуо младић, a у пуцњави у Оклeнду погинуо је један полицајац. Анонимни званичник Беле куће изјавио је да би амерички председник Доналд Трамп могао да пошаље војску у Минеаполис „веома брзо“.

Осим иницијалних демонстрација гневних грађана у Минеаполису, у држави Минесоти, где је у петак распоређена Национална гарда и уведено привремено ванредно стање са полицијским часом, хиљаде људи изашле су на улице и у Чикагу, Детроиту, Лос Анђелесу, Кентакију, Вашингтону, Атланти, Денверу, Коламбусу, Мемфису, Њујорку, известио је Ројтерс.

Бела кућа је чак накратко била под блокадом, опкољена демонстрантима који су узвикивали „нема мира без правде“, а ситуација је била на ивици сукоба када су припадници полиције запретили сузавцем једном дечаку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала