Безочни фалсификат у ударном термину: Албанци срамно Србима украли историју

© Sputnik / Бранко МаксимовићЧетири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата.
Четири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата. - Sputnik Србија
Пратите нас
Албанска телевизија „Топ канал“ приказала је документарни филм под називом „Велика српска историјска обмана — како су Срби украли албанску историју”, у којем се српске цркве, манастири и споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским.

Филм у којем се безочно фалсификују историјске чињенице, приказан је у ударном термину, на каналу који се може пратити и на Косову и Метохији и Северној Македонији.

На филм је реаговало српско Министарство културе и информисања, наводећи да је циљ овог документарца промовисање великоалбанске погромашке политике на штету Србије и српског народа.

„У скупој продукцији и уз учешће бројне екипе која га је реализовала, овај срамотни и гротескни историјски фалсификат био би само жалосна провокација да у себи не садржи опасне намере и то у једној политички изазовној и напетој епохи“, наводи се у саопштењу Министарства.

Како додају у Министарству, поново морају да указују домаћој и међународној јавности на очигледно оркестриране активности из шовинистичких кругова неких суседних држава у региону које су усмерене на поништавање, брисање из историје или преотимање српске културне баштине, како материјалне, тако и нематеријалне.

„Такви покушаји имају све обрисе културног геноцида, а он је, историја нас томе учи, често увод у физички геноцид“, пише у саопштењу.

Они су позвали све носиоце таквих покушаја — појединце, групе и институције на уздржаност, а српску јавност, образовни и систем културе, дипломатију и медије, институције државе, САНУ, Матицу српску, универзитете и све друге друштвене субјекте да буду свесни и делатни у овим забрињавајућим околностима, те да афирмацији, заштити и промоцији српске културе, традиције, језика и писма посвећују пуну пажњу у земљи, а нарочито у међународним оквирима.

„Када неко данас угрожава културно-историјски идентитет и традицију једног народа, сутра ће му неминовно угрозити и физички опстанак. Српски народ где год да живи и српско друштво и држава имају право и обавезу да се тим злокобним намерама супротставе снажно и на достојанствено миран, али одлучан начин“, закључује се у саопштењу.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала