Да ли је Мило на ивици банкрота

© AP Photo / Darko VojinovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Фирма Мила Ђукановића није платила ни цент пореског дуга општини Будва у последњих годину дана, објавиле су подгоричке „Вијести“. Како пише подгорички лист, осим што дугује за порез, његово предузеће гомила губитке који су већи него вредност имовине фирме, а рачун му је већ годину дана у блокади.

Међу дужницима од којих Будва не може да наплати порески дуг, годинама уназад је и Ђукановићева фирма која дугује на име пореза на непокретност, а није измирила порез за земљишни комплекс од два хектара у подножју брда Кошљун на самом улазу у Будву, пишу „Вијести“.

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Ђукановић објавио колика му је плата, али на кључни податак ставио забрану

Општина Будва је због тога Ђукановићевој фирми „Глобал Монтенегро“ пре годину дана блокирала рачун.

То потврђује и јуче објављени извештај Централне банке Црне Горе о предузећима чији се рачуни налазе под блокадом. Партнерска фирма Ђукановића и његовог кума Вука Рајковића пуних 368 дана је под блокадом будванске општине, која потражује 111.887,83 евра на име пореза на непокретност.

Са друге стране, Министарство финансија блокирало је општини Будва све рачуне због гаранције од 29,3 милиона евра, коју је активирала немачко-аустријска компанија WТЕ/ЕВН за градњу постројења за третман отпадних вода у Бечићима.

„Глобал Монтенегро“ је био у блокади готово три године, све док није крајем 2017. измирио преко 60.000 евра пореског дуга општини Будва. Након тога је крајем 2018. поново доспео на листу блокираних предузећа због дуга од 192.000 евра. Општина Будва је 2019. принудно наплатила око 100.000 евра, али је остао дуг од 92.000, који је са каматом достигао 111.000 евра и још није измирен.

© Sputnik / Ольга Головко / Уђи у базу фотографијаЂукановићева фирма дугује за порез за земљишни комплекс од два хектара на атрактивној локацији у подножју брда Кошљун
Да ли је Мило на ивици банкрота - Sputnik Србија
Ђукановићева фирма дугује за порез за земљишни комплекс од два хектара на атрактивној локацији у подножју брда Кошљун

Лидер ДПС-а је са Рајковићем основао фирму „Глобал Монтенегро“, која је купила земљишни комплекс у Будви крајем фебруара 2007. Ђукановић је у неколико наврата објашњавао да је фирма новац за куповину атрактивног комплекса обезбедила захваљујући кредиту од пет милиона евра.

Кредит је узет 14. фебруара 2008. од једне подгоричке банке, која је у претходних пет година имала уписану хипотеку на земљишним парцелама. Почетком марта прошле године у катастарској евиденцији Управе за некретнине „осванула“ је нова хипотека на имовину „Глобал Монтенегра“. Она је на износ од пет милиона евра у корист новог повериоца, „Хета асет резолушн“.

Ђукановићева и Рајковићева фирма узела је још једну кредитну линију у износу од 625.410 евра код исте банке и то, како се наводи у катастарској евиденцији, 24. октобра 2010. године.

Душко Кнежевић се демонстрантима обратио преко видео бима - Sputnik Србија
Ђукановић је из мојих кућа односио кесе с новцем: Бизнисмен оптужио црногорског председника /видео/

Ђукановић је још у априлу 2013, када је продао акције у Првој банци и зарадио милион евра, најавио да ће продати и земљу на Кошљуну, али до данас у катастарској евиденцији није дошло до промене власника.

Реч је о атрактивном плацу, јер је на парцели важећим Детаљним урбанистичким планом „Поткошљун“ уцртан резиденцијални комплекс од 40 вила. Предвиђено је да укупно буде изграђено око 150 апартмана укупне површине 27.000 квадрата.

„Глобал Монтенегро“, како пише у последњем у финансијском извештају достављеном средином априла Пореској управи Црне Горе, прошлу годину је завршио са минусом од 96.520 евра. Тиме се укупни губитак фирме нагомилао на 4.010.379 евра.

Ђукановићева компанија је и 2018. завршила у минусу од 247.000 евра, 2017. је пословала са губитком од 253.000, а годину пре тога минус јој је био 67.000 евра.

Вредност имовине фирме износи 3,9 милиона евра. Дугорочни кредити су 5,4 милиона евра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала