До сада 31 захтев за црногорски пасош кроз програм економског држављанства

© Sputnik / Александар МилачићПасош Црне Горе
Пасош Црне Горе  - Sputnik Србија
Пратите нас
Агенцији за инвестиције Црне Горе до сада је поднесена 31 апликација за упис у књигу држављана кроз програм економског држављанства.

Десетак апликација је прошло све безбедносне провере и у завршној су процедури код Министарства унутрашњих послова, речено је Побједи из Агенције.

Одлука о економском држављанству на снагу је ступила 1. јануара 2019.

„До сада није уручен ниједан црногорски пасош, узимајући у обзир епидемиолошку ситуацију, која је за последицу имала затварање међународних граница“, објаснили су из Агенције и нагласили да, и када буду додијељени пасоши, имена неће бити доступна, у складу са Законом о заштити података о личности.

 

Пасош Црне Горе  - Sputnik Србија
Деци инвеститора црногорски пасош и пре пунолетства

Процедура обраде захтева, између осталог, предвиђа проверу испуњености услова датих Одлуком о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе.

„Затим обухвата проверу међународне подобности од стране лиценцираних агената ангажованих за ту сврху, након чега, у случају позитивног мишљења, следи провера Министарства унутрашњих послова“, подсећају из Агенције, преноси ЦдМ.

Наводе да је тренутно на листи шест туристичких пројеката. То су колашински хотели „Колашин ризорт енд спа“, „Бреза“, „Бјеласица 1450“ и К16, док ће будванска Краљичина плажа и жабљачки „Дурмитор хотел енд вилас“ радити по мешовитом моделу.

Сачињавање и процедура око листе развојних пројеката за туризам је у надлежности ресорног министарства.

„У његовој надлежности је и тренутно отворени јавни позив за квалификовање на листу развојних пројеката у области туризма, док коначну листу пројеката одобрава Влада. Министарство пољопривреде је расписало јавни позив за листу пројеката у области пољопривреде и дрвопрераде на основу којих се може стећи црногорско држављанство“, рекли су из Агенције.

Навели су да је пандемија успорила овај пројекат, као и све сегменте економије.

Милун Зоговић - Sputnik Србија
Зоговић: А можда да се подигне зид између Црне Горе и Србије...

„Међутим, како су лиценцирани агенти за посредовање (који су реномиране међународне компаније са развијеним контактима на глобалном тржишту) обавестили Владу, интересовање за овај програм и даље је велико. Припрема апликација се врши планираном динамиком иако главно ограничење представљају затворене границе. Све остало функционише углавном несметано“, саопштили су из ове институције и додали да су лани обезбедили све административне услове за несметан пријем и обраду апликација.

„Лиценцирани агенти за посредовање раде на промоцији нашег програма, припреми и подношењу захтева“, навели су из Агенције.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала