Ипак на море! Где ће Срби летовати ове године и какве их погодности очекују

CC0 / Pixabay / Плажа Трулос на Скијатосу
Плажа Трулос на Скијатосу - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемија вируса корона попушта, мере се ублажавају, па летовање ове године за Србе више не делује толико нереално. Многе земље се већ довијају и смишљају разне начине како да привуку туристе.

Грчка плаћа карантински смештај за све туристе који тамо оболе од вируса корона. Сардинија ће субвенцијама покрити један део путних трошкова. Бугарска нуди бесплатне сунцобране и лежаљке. То су само неки од начина на које земље покушавају да привуку туристе и спасу сезону.

CC0 / Pixabay / Грчка плаћа карантински смештај за све туристе који тамо оболе од вируса корона
Ипак на море! Где ће Срби летовати ове године и какве их погодности очекују - Sputnik Србија
Грчка плаћа карантински смештај за све туристе који тамо оболе од вируса корона

У које земље ће Срби на летовање

Из туристичке агенције „Контики“ рекли су нам да су најатрактивније дестинације на нашем тржишту за предстојећу сезону Грчка и Турска, а сличну ситуацију предочили су нам и у туристичкој агенцији „Аргус турс“, која на ту листу додаје Египат, Бугарску и Малту.

Летовалиште у Бугарској - Sputnik Србија
Ни динар за сунчање: Бугарска нуди бесплатне сунцобране и лежаљке

Према директору „Јуте“ Александру Сеничићу, извесно је да ће се путовања у Бугарску, Румунију, Мађарску и Грчку, која од 15. јуна неће имати никаква ограничења за српске туристе, реализовати крајем овог месеца.

Он је додао да се тренутно чекају протоколи за Црну Гору, Египат, Италију, Шпанију и Турску, за коју верује да ће крајем месеца укинути тестирање и карантин за туристе.

Шта да очекујемо?

„Нас јако занимају протоколи за боравак у хотелима, с обзиром да ту постоји могућност рестрикција неких капацитета хотела. У том случају, тешко да можемо да причамо о неким посебним погодностима за путнике. Не верујем да ће бити снижења, јер ће трошкови значајно порасти, а капацитет ће бити мањи“, истакао је Сеничић за Спутњик и додао да не очекује поскупљења.
Лето - Sputnik Србија
Отварају се границе – где можете без теста и карантина, а где не

Како је рекао, хотелијери и власници апартмана у Грчкој немају никакав модел да спусте цене, јер су им трошкови значајно порасли због нових регулатива, према којима су обавезни да редовно дезинфикују собе, ангажују људе за чишћење и одржавање простора и склопе уговор са лекаром. Ипак, он каже да постоји могућност да се ситуација у наредних десетак дана промени.

С друге стране, из „Контикија“ су нам рекли да су хотелијери у Грчкој већ почели да дају попусте и специјалне понуде, а тзв. рани букинзи, који се иначе завршавају до краја априла, продужени су или до краја јуна или до краја сезоне. Попусти на њих износе од 20 до 30 одсто.

CC BY 3.0 / Jonnynut / WikipediaХотелијерима и власницима апартмана трошкови су знатно већи него раније
Ипак на море! Где ће Срби летовати ове године и какве их погодности очекују - Sputnik Србија
Хотелијерима и власницима апартмана трошкови су знатно већи него раније

„Сигурно је да ће ’Контики травел‘ у наредном периоду понудити стимулативније цене, како би што брже покренули цео точак и што већи људи кренуо да путује“, истакао је Андреј Тодоровић из „Контикија“.

Иако овог лета понуда неће бити богата као претходних, из те агенције су нам предочили да ће за Грчку бити припремљени аранжмани за северни део Халкидикија и најпопуларнија острва, попут Скијатоса, Родоса, Крита и Крфа, а надају се да ће ове године имати и путнике за западну и јужну Турску, односно летовалишта попут Бодрума, Кушадасија, Анталије, Алање и Кемера, где се, према њима, такође спремају разне повољности.

© PixabayАгенције кажу да се у Турској спремају снижења и посебне погодности за породице са децом
Ипак на море! Где ће Срби летовати ове године и какве их погодности очекују - Sputnik Србија
Агенције кажу да се у Турској спремају снижења и посебне погодности за породице са децом
„Турци нуде бројне погодности, почев од снижавања цена, па све до повољности за породице са децом. На пример, нуде да двоје деце до 16 година бесплатно бораве у хотелу. Дају и разне стимулативне програме за собну услугу, ’ол инклузив‘, лежаљке, сунцобране и све остале погодности које гост може да користи у хотелу“, рекао је Тодоровић.

Бесплатно отказивање путовања

Из „Контикија“ напомињу да многи хотели у Србији и на другим дестинацијама сада омогућавају путницима да бесплатно откажу путовање, чак и само неколико дана пре поласка на пут, уколико се плаше, болесни су или имају неки други оправдани разлог.

Плажа у Грчкој - Sputnik Србија
Сазнајемо: До Грчке ипак пуним аутомобилом — која су правила још на снази

У тој агенцији истичу и да за летовање преговарају чак и са Мајорком, да су за ту дестинацију коментари хотелијера и туриста повољни, као и да за то одредиште очекују бројне погодности.

Како су нам из „Аргус турса“ рекли, они увелико припремају посебне понуде за ово лето, у које ће у уврстити све што буде на располагању, а за путнике може да буде примамљиво.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала