Бугарска прави мрежу државних пумпи – да ли ће то смањити цене горива?

CC0 / Пиксабеј / Бензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска Народна скупштина одобрила је у првом читању предлог Владе за формирање државне компаније, која предвиђа изградњу мреже бензинских пумпи и увођење државног акцизног складишта – пореске контроле производа од момента производње до реализације. Предвиђено је да се прва од сто таквих пумпи појави 2021. године.

Предлог су подржала 143 посланика, један је гласао против, а четири су била суздржана.

Компанијом ће управљати Министарство економије. Министар економије Емил Караниколов је изјавио да ће ова шема омогућити да се јасно види како се формирају цене горива у земљи.

Колоне на пумпама и даље су дуге. - Sputnik Србија
Пометња на бензиским пумпама: Грађани још верују у лажну вест

Председник парламентарне комисије за економију Петар Кинев такође је истакао да ће формирање акцизног складишта омогућити да се поједностави увоз горива, али је истакао да сумња да ће појава државних пумпи смањити цене бензина. Као пример навео је пумпе лидера странке Воља Веселина Марешког, где су цене горива ниже, него на свим осталим пумпама.

„Зар ће Марешки, који ионако продаје гориво јефтиније за 30-40 стотинки, снизити цену?“, пита се Кинев.

Једини посланик, који није подржао предлог владе, Румен Гечев, изјавио је да колеге покушавају да реализују пројекат без икаквих прелиминарних калкулација.

„Потписали сте бланко чек о формирању неке фирме, не зна се на који износ, нити какве ће бити економске последице“, рекао је Гечев.

Цена бензина А 95 у Бугарској данас у просеку кошта 1,68 лева (0,86 евра). Дизел гориво у просеку кошта 1,73 лева (0,88 евра). Највиша цена у „Помпетролу“ (чији је власник Марешки) износи 1,73 лева, а најнижа – 1,51 лев, док се цена дизела на овим пумпама креће од 1,79 до 1,52 лева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала