Нова жаришта короне: Студентски дом у Београду, Тутин и Нови Пазар

© Фото : Screenshot/Studentski centar BeogradСтудентски дом Карабурма
Студентски дом Карабурма - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон рекао је да није искључено да се други талас вируса врати, и то јако интензивно, и указао на нова жаришта у Србији.

Кон је за телевизију Прва казао да су људи били дициплиновани док су биле рестриктивне мере, а сада је све до питања нашег односа.

„Имате ситуацију да је у једном вртићу то кренуло, почело код једне особе која ради на одржавању хигијене и она је са три сараднице путовала и тако је дошло до заражавања. Срећом, није било дужег контакта са децом и директог контакта дужег од 15 минута са васпитачицама, али су три васпитачице удаљене са посла“, рекао је он.

Како је напоменуо, постоји и проблем због повратка 17.000 студената у Београд због испита, и потврдио је да се вирус појавио у студентском дому на Карабурми.

„Имате у Новом Пазару жариште након Бајрама. И у Тутину. Појављују се жаришта и ми то све држимо под надзором, али спроводити тај надзор није једноставно. Ми сад имамо 250 контаката који су под надзором. Они су слободни људи, али из дана у дан се чујемо са њима и пратимо њихово стање“, појаснио је Кон.

Према његовим речима, то што су мере укинуте не значи да не постоји никаква контрола.

„Ми се сатиремо од посла да нађемо контакте, а ви имате ситуацију да неко уопште не користи заштитна средства. Она су обавезујућа за хроничне болеснике и старије. Ако се овако настави, може да се деси да на томе инститирам“, казао је он.

Кон је додао да не можемо да се играмо са тим и да се дозволимо да се вирус врати у неком интензивнијем таласу.

„Ако сте старија особа и морате да идете у продавницу, носите маску и немојте да прилазите некоме на метар“, закључио је Кон.

Према његовим речима, повећање пацијената на респираторима показују да вирус није ослабио.

„Његов потенцијал преношења је ослабио, али то је везано за сезону. То је оно на шта ми и даље рачунамо. Ми не можемо да дочекамо такво повећање као што је било у 5. и 6. недељи, рекао је он.

Кон је казао да је ситуација са студентима, домовима за старе и празнике показала да је виру жив и преносив.

„Нема алтернативе, ми морамо да се отворимо и да живимо. Ако то не будемо урадили, нећемо имати средстава да очувамо здравствени систем. Ми смо исцрпели могућности везане за ванредно стање“, казао је Кон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала