Зашто патријарх Вартоломеј не брани православну светињу — Аја Софију?

© Фото : pixabayАја Софија у Истамбулу
Аја Софија у Истамбулу - Sputnik Србија
Пратите нас
У тренутку када се припрема претварање православне светиње — Храма Свете Софије у Истанбулу у џамију, необична је реакција васељенског патријарха Вартоломеја. Он упорно ћути, иако би требало да буде тај који ће најупорније да је брани. Управо је овај храм вековима био под јурисдикцијом његових претходника.
„Замислимо на тренутак да су украјинске власти одлучиле да предају Успенски сабор (Лавру), на пример, кримским Татарима за муслиманску молитву. Зар за тако нешто треба да реагује и протестује Црква? Несумњиво! Не само да треба, већ мора. Претварање цркве у џамију је богохуљење и скрнављење“, наводи се у тексту који је објављен на Фејсбук страници „Савеза православних новинара“.

Аутор сматра да је прва реакција сваког верника у овако хаотичној ситуацији — стати у заштиту своје светиње.

Сада је слична ситуација са симболом православља — Храмом Свете Софије у Истанбулу. Основан у 5. веку, храм је више од 1.000 година био централни храм цариградских патријарха. Након што су Турци освојили Цариград 1453. године, сабор је претворен у џамију, а 1935. године председник Мустафа Кемал Ататурк претворио га је у музеј.

Овај прелепи храм представља светињу православног света и наравно Цариградске патријаршије.

Из музеја опет у џамију?

Последње време опет је актуализована прича о поновном претварању Аја Софије у џамију. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је то још прошле године.

На годишњицу освајања Цариграда 29. маја у Аја Софији је одржана муслиманска молитва у којој је учествовао и Ердоган преко видео-везе. Овај догађај је изазвао велики одјек у свету. Дошло је до жестоке дипломатске свађе између Грчке и Турске. Том приликом Ердоган је поручио властима Турске да припреме претварање сабора у џамију. Изгледа да је ствар врло озбиљна.

Само једна ствар у овој ситуацији је чудна — потпуно ћутање патријарха Вартоломеја. То је врло чудно, узимајући у обзир активну делатност Вартоломеја и његове блиске контакте са главним политичарима света. Он учествује на економским форумима, састаје се са бизнисменима и државницима, брине о околини — свим оним чиме један патријарх не мора да се бави.

Сада, када треба бранити православну светињу, он — ћути.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала