Амерички медији: „Претња“ Русије и Кине ─ окидач за гомилање Трампових ледоломаца на Антарктику

CC BY 2.0 / Flicker / Coast Guard News / Амерички ледоломац "Поларна звезда" на Антарктику
Амерички ледоломац Поларна звезда на Антарктику - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп наложио је да се до 2029. године изгради флота ледоломаца како би се „осигурало стално присуство“ САД на Арктику и Антарктику, пише „Дифенс њуз“, позивајући се на меморандум америчког лидера. Портал наводи да је та одлука шефа Беле куће још један у низу знак забринутости америчких власти због „претњи“ Русије и Кине.

„Дифенс њуз“ истиче да је Трампов меморандум још један симбол забринутости америчких власти тиме да би потези Русије и Кине на Арктику могле да угрозе изузетно значајне елементе одбране, као што је стратешки важан пролаз за руске подморнице и бродове између Исланда, Гренланда и Уједињеног Краљевства.

Шта садржи Трампов меморандум?

Према навођењу портала, велики део тог плана већ се реализује. Примера ради, Америка тренутно гради три тешка поларна ледоломца.

Поред тога, меморандум садржи позив на „процену проширених могућности експлоатације и очекиваних пропартних трошкова“ како за тешке, тако и за средње ледоломце, за које још увек није закључен уговор. Такође се предлаже да се проанализира „максимална употреба“ сваког таквог ледоломца, како би се „подржали циљеви националне безбедности“.

Руски атомски ледоломац на Северном морском путу - Sputnik Србија
Шта смера Америка на Арктику

Документ садржи захтев да се представе опције за коришћења ледоломаца средње класе на Арктику за „читав спектар задатака националне и економске безбедности (укључујући учествовање у истраживању и експлоатацији ресурса, полагање и сервисирање подводних каблова)“.

Како пише лист, поменути документ је упућен америчком Стејт департменту, Пентагону, Министарству унутрашње безбедности, Министарству трговине и буџетској администрацији Беле куће.

Руски угао: Ледоломци неће помоћи САД да заузму Арктик

Војни дописник Александар Жилин је за телевизију „Звезда“ изјавио да изградња америчких ледоломаца за Арктик и Антарктик не представља никакву претњу за Русију, јер се она већ утврдила у том региону.

„Ми смо се снажно учврстили на Арктику. Амерички ледоломци у основи не могу ништа да реше“, истакао је он.

Говорећи о три ледоломца која граде Сједињене Америчке Државе, он је навео да ни они не представљају претњу за Русију и да ни „уз њихову помоћ Американци неће заузети Арктик“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала