Мистериозна порука: У космосу уочен сигнал са обрасцем

© AFP 2023 / Andrew Howells/CSIROУметнички приказ радио-експлозије у којој је рођена галаксија ДЕС Ј2144-4054
Уметнички приказ радио-експлозије у којој је рођена галаксија ДЕС Ј2144-4054 - Sputnik Србија
Пратите нас
Астрономи су други пут у историји открили понављајући сигнал са обрасцем, односно тајанствени брзи продор радио-таласа, који се понавља у правилним размацима, а да није познат њен извор.

Једна од најважнијих карактеристика мистериозних сигнала из дубоког свемира јесте то да су краткотрајни и непредвидиви. Обично се појаве изненада на неком делу неба и трају тек неколико милисекунди.

Међутим, понављајући радио-таласи, када није реч само о једном интервалу већ о више узастопних, врло су ретки и посебно привлаче пажњу науке.

Празднование юбилея Николы Теслы в Москве - Sputnik Србија
Русија тестирала Теслине тајне зраке смрти? (видео)

Ови сигнали спадају међу најфасцинантније мистерије у космосу. Изузетно су снажни – неки ослобађају више енергије од 500 милиона звезда попут Сунца, а трају мање од трептаја ока, преноси Кликс.

Како наводе астрономи, још фасцинантнији феномен од понављајућих радио-таласа су они који се понављају у правилним размацима, сваких неколико дана или месеци, као да су усклађени са неким невидљивим свемирским сатом.

Прошле године, научници су детектовали осам нових понављајућих сигнала, што значи да их је укупно до сада забележено десетак.

Међу њима, само два се понављају у предвидивим размацима.

Научници су раније ове године први пут уочили такав радио-сигнал из свемира. Приметили су да се понавља сваких 16,35 дана. Овај необичан продор радио-таласа током четири дана сваких сат времена избаци сигнал или два, а затим је неактиван следећих 12 дана, да би потом поновио циклус.

Сада су астрономи уочили још један образац у другом случају - овде се радио-сигнали појављују током 90 дана, након чега следи миран период од 67 дана, током којег нема сигнала. Овај се образац понавља сваких 157 дана, наводе научни портали.

„До сада смо уочили само још један такав сигнал. Периодичност нам говори да је објекат који ствара радио-таласе, вероватно, у орбити са другим астрофизичким телом“, наводи за Си-Ен-Ен астроном Каустуб Рајваде, руководилац студије и постдокторанд на Универзитету Манчестер.

Најновији сигнал долази из дела свемира који је удаљен од Земље чак три милијарде светлосних година, а реч је о патуљастој галаксији.

Највећи телескоп на свету - Sputnik Србија
Кина у септембру почиње потрагу за ванземаљцима

Чињеница да је овај образац понављајућег сигнала десет пута дужи од другог сличног који се понавља сваких 16 дана, показује потенцијално велики распон могућих активности свемирских радио-таласа, сматрају истраживачи.

Стручњаци сматрају да би ове сигнале могле узроковати орбита масивне звезде, црна рупа или густа неутронска звезда, али доказа за сада нема.

Могућа објашњења за изворе разних врста свемирских сигнала крећу се од супернове, црних рупа до ванземаљаца.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала