Нови фронт у сукобу Кине и Америке: Борба за контролу која може да промени светске токове новца

© AP Photo / Shannon Stapleton, PoolДечко са заставама Кине и Америке
Дечко са заставама Кине и Америке - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови фронт отворен је у сукобу Кине и Америке. Две велике силе боре се за челно место у Светској трговинској организацији, а тиме и за постављање нових међународних трговинских правила, која могу да промене светске токове новца.

Американци и Кинези сучелили су се и у избору новог генералног директора Светске трговинске организације (СТО). Не само да је то борба за челно место ове организације, већ и за постављање нових међународних трговинских правила, пише „Ејжа никеи ривју“, енглеска верзија највећег светског економског часописа из Јапана.

Ванг Ји - Sputnik Србија
Кинески министар: Неке политичке снаге у Америци гурају две земље на ивицу новог Хладног рата

Како наводи овај лист, Пекинг подржава Амину Мохамед, бившу министарку спољних послова Кенија, земље у којој Кина увелико инвестира.

Са друге стране, Американци подржавају Тима Гросера, бившег новозеландског министра трговине, који жели да реформише трговинска правила по жељама Вашингтона.

Досадашњи директор СТО Роберто Азеведо изненада је дао оставку, а процедура избора новог челника почела је у понедељак 8. јуна.

Амина Мохамед, уколико буде изабрана, била би прва жена, али и први кадар из Африке на челу СТО.

Кроз државне банке и предузећа, Кина је инвестирала велике суме новца у Кенију, али и друге земље Африке, преко инфраструктурних и пројеката окренутих природним богатствима. Кина се у СТО позиционирала као представник земаља у развоју.

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia / Амина Мохамед важи за кандидата ког подржава Кина
Нови фронт у сукобу Кине и Америке: Борба за контролу која може да промени светске токове новца - Sputnik Србија
Амина Мохамед важи за кандидата ког подржава Кина

Поједини стручњаци, пише јапански лист, сматрају да би Кина преко Амине Мохамед, фаворизовала нова трговинска правила у корист управо земаља у развоју.

Са друге стране, Гросер, који је био новозеландски амбасадор у САД и изразио је забринутост због успона Кине, важи за човека који је близак намерама САД и могао би да покрене реформу светских трговинских правила у корист Вашингтона.

СТО је до сада имала шест генералних директора и на тој позицији смењивали су се представници развијених и земаља у развоју.

Будући да је Азеведо из Бразила, велике су шансе да његов наследник буде из неке од развијених земаља.

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаТима Гросера подржавају Сједињене Америчке Државе
Нови фронт у сукобу Кине и Америке: Борба за контролу која може да промени светске токове новца - Sputnik Србија
Тима Гросера подржавају Сједињене Америчке Државе

У то се уклапа Гросер, али Европска унија има на уму другог кандидата, будући да није присталица реформи какве замишља Вашингтон.

ЕУ жели да кандидује европског комесара за трговину Фила Хогана, а медији из Ирске, одакле он долази, наводе да је вољан да прихвати кандидатуру.

СТО важи за организацију која брани слободу трговине, али је њен систем за жалбе парализован од када су САД блокирале именовање апелационих судија. Такође, блокирани су и разговори у Дохи, где су чланице расправљале о реформи међународног трговинског система и смањивању трговинских баријера. Запело је ко питања у вези са дигиталном економијом и трендовима наредне генерације у трговини.

Доналд Трамп - Sputnik Србија
Да ли је Трамп вратио закон џунгле у светску трговину

Кина би кроз избор свог кадра у СТО могла да добије међународну подршку у трговинском сукобу са САД. Са друге стране, иако администрација америчког председника Доналда Трампа фаворизује билатералне трговинске споразуме, Бела кућа не може да игнорише међународни оквир нити да допусти Кини да шири свој утицај у СТО.

Сукоб Кине и Америке већ се пресликао на неке међународне организације. Тако је Америка блокирала кинеског кандидата за директора Светске организације за интелектуалну својину Уједињених нација. Такође, Доналд Трамп је ушао у сукоб са Светском здравственом организацијом због пандемије вируса корона, оптужујући њеног директора Тедроса Гебрејесуса за блискост са Кином.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала