Ново лице кнеза Михаила: Обновљен споменик на београдском Тргу републике /фото, видео/

© AP Photo / Darko VojinovićСа једног од протеста десничара у Београду
Са једног од протеста десничара у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Рестаурација споменика кнезу Михаилу на београдском Тргу републике завршена је и скинуте су заштитне скеле и застори, на 150. годишњицу од убиства кнеза Михаила Обреновића.

„После рестаурације Победника, завршили смо и рестаурацију споменика кнезу Михаилу“, рекао је заменик градоначелника Горан Весић, преноси Танјуг.

„Навршава се 150 година од када је убијен кнез Михаило Обреновић у Кошутњаку и одлучили смо да на овај дан споменик буде завршен, како би грађани могли да одају почаст свему што је кнез Михаило урадио“, рекао је Весић за РТС.

Споменик на Тргу републике је подигнут 1882. године, а за 138 година чишћен је свега два пута, последњи пут 1986. године, додао је Весић.

„Ово је најтемељнија реконструкција до сада. Скинута је патина која је покривала рељефе, чији је аутор наш чувени архитекта Константин Јовановић. Они приказују делове српске историје, а сада могу много боље да се виде“, појаснио је Весић.

Додао је да је сама скулптура Михаила Обреновића, коју је израдио Енрико Паци, аутор и чувеног споменика Дантеу у Фиренци, сада видљивија у свим својим детаљима.

Ниједан српски владар није добио такав споменик, што довољно говори о улози Михаила Обреновића у српској политици 19. века, навео је Весић.
Краљ Милан Обреновић - Sputnik Србија
Стигла писма српског краља која откривају истину о међународним односима крајем 19. века

Подсетио је и да је обављена реконструкција постамента, обновљени су канделабри, а обављено је и чишћење од графита, додајући да се нада да графити више неће бити исписивани и да ћемо сви заједно чувати споменик.

Весић је подсетио и да ће у наредних годину дана Београд добити неколико споменика.

Тако ће, на предлог председника Александра Вучића, град добити споменик Стефану Немањи, док ће преко пута Универзитетске библиотеке бити подигнут споменик Михајлу Пупину.

Споменик Александру Карађорђевићу биће подигнут између два двора, а споменик Диани Будисављевић у Савском парку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала