Разрешена деценијска мистерија: Шведска објавила ко је убио премијера /видео/

© AP Photo / BYШведски премијер Улоф Палме на конференцији за новинаре 7. априла 1976, током посете Москви.
Шведски премијер Улоф Палме на конференцији за новинаре 7. априла 1976, током посете Москви. - Sputnik Србија
Пратите нас
Шведско тужилаштво саопштило је да је премијера Улофа Палмеа 1986. године убио Стиг Енгстром, који је у међувремену починио самоубиство, због чега се вишедеценијска истрага затвара.

„Особа која је убила Улофа Палмеа је Стиг Енгстром. Пошто је мртав, не могу да подигнем оптужницу против њега и одлучио сам да затворим истрагу“, рекао је тужилац Кристер Петерсон, преноси Танјуг. Енгстром се убио 2000. године, преноси АП.

Палме је упуцан с леђа док је ишао кући из биоскопа са супругом Лисбет у Стокхолму.

Шпијунажа - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО Бивши саветник Пентагона открива најпрљавије тајне

За убиство Улофа Палмеа било је до сада више осумњичених.

Један од њих је Кристер Петерсон, кога је идентификовала Палмеова супруга Лисбет. Он је оптужен и осуђен 1988. године, али је ослобођен на Апелационом суду. Врховни суд Шведске одбио је петицију за ново суђењу Петерсону. Петерсон је преминуо 2004. године.

Због убиства је хапшен и шведски екстремни левичар Виктор Гунарсон, али је убрзо ослобођен.

Немачки „Фокус“ објавио је 2011. да убиство Улофа Палмеа има везе са тадашњом југословенском тајном службом.

Јужноафрички пуковник полиције у пензији Јуџин де Кок предао је 1996. године шведској полицији трагове који указују да је Палме убијен јер се снажно противио политици апартхејда у тој земљи.

Разни шведски новинари и публицисти доводили су Палмеово убиство у везу са продајом оружја Индији, чилеанским десним екстремистима које финансира ЦИА због давања азила левичарима из те земље, завером у шведској екстремној десници, курдским политичким организацијама...

Шведски новинар Томас Петерсон пре две године објавио је да је Палмеа убио „Скандија мен“, односно Стиг Енгстром. Његове наводе пренели су бројни шведски најтиражнији листови, као што су „Експресен“ и „Алфонбладет“.

НАТО војници - архивска фотографија - Sputnik Србија
Како је тајна НАТО војска оперисала у бившој Југославији

Његова теорија била је да је Енгстром убио Палмеа док је био на послу у осигуравајућој кући „Скандија“ у којој је радио, а чије седиште је близу места убиства.

Он је објаснио да је Енгстром био загрижени противник Палмеове политике и да је искористио прилику да убије премијера у близини своје фирме.

Енгстром је био саслушаван као сведок који се први појавио на месту убиства, а кратко је био под присмотром полиције и као осумњичени, али су те сумње брзо одбачене.

Енгстром се чак појављивао у медијима, причајући како је хтео да помогне рањеном Палмеу, те образлажући да су сведоци који су давали опис убице сличан њему, заправо погрешно схватили то што је пришао да помогне премијеру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала